Компенсація за працевлаштування безробітних: як це працює

Право на виплати надається лише за певних умов

Компенсація за працевлаштування безробітних: як це працює

У 2023 році Кабінет міністрів затвердив Порядок компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов’язаних із сплатою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування на нові робочі місця та Порядок компенсації суб’єктам малого підприємництва фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування зареєстрованих безробітних на нові робочі місця. Ці документи передбачають можливість отримати допомогу у разі працевлаштування офіційно зареєстрованих безробітних (з дотриманням певних вимог).

Компенсації роботодавцям за працевлаштування зареєстрованих безробітних за направленням центру зайнятості

Так, компенсація передбачена для:

  • роботодавців, які:
    • створюють нові робочі місця та працевлаштовують на них працівників шляхом укладення трудового договору;
    • впродовж 12 місяців з дня укладення трудового щомісяця виплачують працевлаштованій особі зарплату у розмірі щонайменше трьох мінімальних;
  • роботодавців, які одночасно: 
    • створюють нові робочі місця та працевлаштовують на них зареєстрованих безробітних шляхом укладення трудового договору;
    • є суб’єктами малого підприємництва.

Компенсація роботодавцям фактичних витрат становить 50% нарахованого єдиного внеску за відповідну особу за місяць. Її виплачують, якщо рівень зарплати особи не зменшується. Так само не повинно відбуватися зменшення штатної чисельності працівників або фонду оплати праці.

Така компенсація розрахована на 12 місяців після прийняття особи на роботу.

Що ж до суб’єктів малого підприємництва, то вони мають право на допомогу у разі працевлаштування за направленням центру зайнятості зареєстрованої безробітної ососби на нове робоче місце строком не менш ніж на два роки.

При цьому компенсацію виплачують впродовж наступних двох років за кожен непарний місяць роботи (загалом 12 місяців). 

Якщо в цей період працівника звільнять за угодою сторін або ж у разі змін в організації виробництва і праці, зберегти право на компенсацію можливо, якщо на це робоче місце працевлаштувати іншого зареєстрованого безробітного за направленням центру зайнятості до закінчення дворічного терміну. Зробити це потрібно швидше, ніж за 60 днів. В іншому разі усі виплачені кошти потрібно буде повернути до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (або ж до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю).

Зауважте: зареєстрованого безробітного можна працевлаштувати з виплатою компенсації за нього один раз на п’ять років (якщо в цей час він не був працевлаштований будь-яким роботодавцем з наданням йому компенсацій).

За інформацією Головного управління ДПС у Житомирській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163436

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1355

«Переведення» з сумісництва на основне місце роботи

Якщо необхідно оформити для працівника зміну роботи за сумісництвом на основне місце роботи, кадровики нерідко припускаються помилки, оформлюючи такий перехід як переведення. А як же правильно оформити таку процедуру?
30844

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді