Роботодавець не погоджується на звільнення за власним бажанням, бо в заяві немає дати: що робити?

Підкажемо, як працівник у такому разі може відстояти право звільнитися

Роботодавець не погоджується на звільнення за власним бажанням, бо в заяві немає дати: що робити?

Працівники мають право розірвати трудовий договір за власним бажанням, письмово попередивши про це роботодавця за два тижні. 

Як звільняти з роботи

Крім того, Кодекс законів про працю дозволяє звільнення з ініціативи працівника і раніше. Так, звільнення у визначений самим працівником термін відбувається у разі неможливості продовжувати роботу з таких причин:

  • переїзд на нове місце проживання; 
  • переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; 
  • вступ до закладу освіти; 
  • неможливість проживання у певній місцевості (згідно з медвисновком); 
  • вагітність
  • догляд за дитиною до досягнення нею 14 років (або за дитиною з інвалідністю); 
  • догляд за хворим членом сім’ї (згідно з медвисновком) або особою з інвалідністю I групи; 
  • вихід на пенсію
  • прийняття на роботу за конкурсом тощо.

Так само звільнення відбувається у строк, вказаний у заяві, у разі ведення бойових дій у районі розташування підприємства та наявності загрози для життя і здоров’я особи. Єдиним винятком у такій ситуації є примусове залучення до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану або до робіт на об’єктах критичної інфраструктури (відповідно до Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»).

Зазначення дати у заяві про звільнення важливе, коли йдеться про звільнення з поважних причин саме у термін, який означає працівник.

Втім, якщо особа забула вказати дату звільнення, проте письмово попередила керівництво за два тижні, роботодавець не має підстав відмовляти у розірванні трудового договору. Єдине, що потрібно в такому разі для звільнення — підтвердження волевиявлення працівника (заява), а відлік двотижневого терміну слід розпочинати з наступного дня після її надання (попередження).

У разі порушень з боку роботодавця працівники можуть подати скаргу до Державної служби з питань праці, центрального органу виконавчої влади, у функціональному підпорядкуванні якого перебуває роботодавець, до органів місцевого самоврядування або ж до профспілки.

За інформацією Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Зразок наказу про звільнення за власним бажанням

Роботодавець може звільнити працівника за власним бажанням у строк, про який він просить, у разі неможливості продовжити роботу. Також є ще одна поважна причина, коли працівник може звільнитися за власним бажанням без попередження за два тижні.
82877

Звільнення за власним бажанням: стаття, оформлення, відпрацювання

Звільнення працівника за власним бажанням — процедура, через яку виникає не менше судових спорів, ніж через інші підстави для звільнення. Крім того, звільнення за власним бажанням викликає додаткові запитання через воєнний стан в Україні. Порядок такого звільнення та його особливості під час війни, роз’яснюємо у статті
642970

Заява про звільнення за власним бажанням

Якщо працівник прийняв рішення завершити кар’єру в компанії, неодмінно шукатиме бланк заяви на звільнення за власним бажанням. Роз’ясніть працівнику, що оформлення такої заяви залежить від причини звільнення. Скачайте та покажіть колезі зразок заяви на звільнення за власним бажанням.
257190

Зразки заяв про звільнення з роботи

Трудове законодавство надає право працівникам розривати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника за два тижні. Але на час дії воєнного стану є поважна причина для звільнення без попередження. Детальніше читайте у статті.
616717

Звільнення під час воєнного стану: підстави і порядок

Звільнення під час воєнного стану в Україні регламентується Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136), адже він має тимчасовий пріоритет над КЗпП. Закон № 2136 вніс зміни й у порядок припинення трудових відносин. Які нюанси необхідно врахувати під час звільнення працівника під час воєнного стану, розберемо у статті
157694

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді