У працівника накопичились відпустки: надавати чи ні?

Підкажемо, чи варто відмовляти працівникові через воєнний стан

У працівника накопичились відпустки: надавати чи ні?

Державна служба з питань праці пояснила, чи може роботодавець надавати під час воєнного стану відпустки, які накопичилися у працівнкиів а попередні роки.

Як надавати відпустки в умовах воєнного стану

Так, у відомстві наголосили, що Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (ст. 12) надає керівникам право відмовляти у наданні невикористаних днів щорічної відпустки. Втім, це є саме правом, а не обов'язком, тож, якщо ніщо не заважає надати працівникові час відпочинку за попередні періоди, роботодавець може це зробити.

За інформацією Державної служби України з питань праці

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Статті за темою

Усі статті за темою

Розраховуємо залишок відпусток наприкінці року

Для того щоб спланувати на майбутній рік графік відпусток, насамперед слід визначити залишок невикористаної відпустки за поточний, а можливо — і за попередні роки. Щоб не розгубитися в розрахунках користуйтеся довідкою про залишок відпустки. Що має містити довідка про залишок відпустки та як виглядає формула розрахунку днів відпустки — у статті.
17274

Заява на відпустку: зразок

«Як написати заяву на відпустку», — слова, які кадровик чує при оформленні щорічної основної відпустки, відпустки при народженні, для догляду за дитиною, за власний рахунок тощо. Щоб зекономити ваш час, ми зібрали зразки заяв на відпуску 2024 в одній статті. Користуйтесь та поповнюйте скарбничку бланків кадровика.
508137

Компенсація за невикористану відпустку при звільненні та заміна за бажанням працівника

Компенсація відпустки при звільненні — право працівників. Читайте у статті: що таке відпускні при звільненні; як розрахувати кількість днів компенсації за невикористану відпустку; коли можлива заміна відпустки грошовою компенсацією; чи законна грошова компенсація за невикористану відпустку без звільнення; як нараховується компенсація за невикористану відпустку?
189937

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
518037

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді