На час воєнного стану керівників держпідприємств призначатимуть без конкурсу

Кандидатури керівників, голів виконавчих органів та членів наглядових рад підприємств, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, погоджуватиме Кабмін

На час воєнного стану керівників держпідприємств призначатимуть без конкурсу

На період дії воєнного стану конкурсний відбір керівників, голів виконавчих органів та членів наглядових рад держпідприємств не проводитимуть.

Дистанційна робота під час воєнного стану: особливості оформлення

Суб’єкт управління об’єктами державної власності призначатиме на посаду керівників, голів виконавчих органів та членів наглядових рад суб'єктів господарювання, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави і вартість активів яких за даними останньої фінансової звітності або річний розмір чистого доходу яких перевищує 200 млн. грн, а також особливо важливого для економіки підприємства, вартість активів якого за даними останньої фінансової звітності перевищує 2 млрд. грн або річний розмір чистого доходу якого перевищує 1,5 млрд. гривень, після того, як кандидатури погодить КМУ. Строк призначення у такому випадку не перевищуватиме строку дії воєнного стану та трьох місяців після того, як його припинять або скасують.

Прийняття на роботу під час воєнного стану: що врахувати

Це рішення не стосується проведення конкурсного відбору членів наглядових рад приватних акціонерних товариств, а також членів наглядових рад державних банків.

Суб’єкти управління зобов’язані:

  • провести конкурсний відбір керівників, голів виконавчих органів та членів наглядових рад суб’єктів протягом трьох місяців після того, як воєнний стан припинять або скасують;
  • подавати щомісяця Мінекономіки інформацію про призначення керівників та голів виконавчих органів, а також про призначення членів наглядових рад держпідприємств.
Відповідне рішення Уряду викладене у постанові КМУ від 31.05.2022 № 643. Документ також містить зміни:
  • до Положення про порядок укладання контракту з керівником підприємства, що є у державній власності, при найманні на роботу, затвердженого постановою КМУ від 19.03.1993 № 203;
  • до постанови КМУ «Про проведення конкурсного відбору керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки» від 03.09.2008 № 777. Зокрема, до Порядку проведення конкурсного відбору керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки додали перелік особливо важливих для економіки суб’єктів господарювання державного сектору економіки, у статутному капіталі яких більше 50% акцій (часток) належать державі, призначення керівників та членів наглядових рад яких здійснюється за участю комітету з призначення керівників особливо важливих для економіки підприємств.

Олена Петровська,
експерт Експертус Кадри,
за матеріалами Урядового порталу

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16340

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163640

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1366

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді