Відпустка з вагітності та пологів: тривалість та особливості надання

Дізнайтесь, як працівниця може розподіляти тривалість відпустки

Відпустка з вагітності та пологів: тривалість та особливості надання

Оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами надається жінкам на підставі медичного висновку. Її тривалість стандартно становить 126 днів, але у разі народження двох і більше дітей або ускладнення пологів збільшується до 140 днів.

Чи повинен роботодавець переносити відпустку з вагітності та пологів за заявою працівниці  
За замовчуванням дні відпустки розподіляють так: 

  • 70 календарних днів — до пологів;
  • 56 календарних днів (або 70 — у разі багатоплідної вагітності чи складних пологів) — після пологів (з дня пологів).

Зауважте:  Закон України «Про відпустки» (ст. 17) дозволяє жінкам за власним бажанням перенести потрібну кількість днів допологової частини відпустки на період після пологів (за відсутності медичних протипоказань).

За інформацією Управління інспекційної діяльності у Запорізькій області Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Як оформити відстрочку працівникам підприємства: алгоритм і судова практика», який відбудеться 11 липня. Спікер — адвокат, сертифікований експерт із військового обліку Леся Лавренюк

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка на весілля

Шлюби укладають на небесах, а відпустку тим, хто одружується, надають на роботі. Які документи оформити кадровику? У яких випадках відпустка у зв’язку з одруженням може бути оплачуваною? Дізнайтесь нюанси та документуйте таку відпустку за зразками.
54703

Складіть заяву на відпустку за зразком

Черговість надання щорічних відпусток працівникам визначається графіками відпусток, які роботодавець затверджує наприкінці кожного року, доводячи до відома усіх працівників.
101421

Як замінити працівника на період відпустки

Працівник йде у відпустку, але робота не може чекати на його повернення. Як правильно замінити тимчасово відсутнього працівника на період відпустки, зокрема, головного бухгалтера, читайте у статті.
16926

Заява на матеріальну допомогу на оздоровлення до щорічної відпустки

Надання матеріальної допомоги на оздоровлення на законодавчому рівні регламентовано тільки для підприємств, установ та організацій, які фінансують з бюджету. Недержавні підприємства можуть врегулювати це питання у колдоговорі.
108740

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді