Робота під час відпустки для догляду за дитиною до 3 років: можливо чи ні?

За певних умов законодавство дозволяє поєднувати роботу з відпусткою

Робота під час відпустки для догляду за дитиною до 3 років: можливо чи ні?

Кодекс законів про працю України та Закон України «Про відпустки» передбачають, що особи, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною, можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома під час перебування у відпустці. Такими особами можуть бути мати, батько, бабусі чи дідусі або ж інші родичі, які фактично здійснюють догляд за дитиною, а також усиновлювачі та опікуни, прийомні батьки чи батьки-вихователі.

Чи може бабуся оформити відпустку для догляду за дитиною до трьох років, якщо батьки дитини — приватні підприємці

Одночасно КЗпП передбачає, що роботодавець зобов'язаний задовольнити прохання вагітної працівниці (або працівниці, що має дитину до 14 років, дитину з інвалідністю чи здійснює догляд за хворим членом сім’ї) про встановлення неповного робочого часу.

В такому разі оплату праці проводять пропорційно до відпрацьованого часу (або залежно від виробітку), а в табелі обліку робочого часу зазначають кількість фактично відпрацьованих годин.

Чи може жінка працевлаштуватися під час допологової відпустки

Зауважте: у заяві про достроковий вихід на роботу на умовах неповного робочого часу потрібно зазначити дату, з якої працівниця хоче стати до роботи.

За інформацією Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Тривалість щорічної основної відпустки після відпустки для догляду за дитиною

До кадровиків звернулась працівниця, яка щойно приступила до роботи після відпустки по догляду за дитиною, з проханням роз’яснити скільки невикористаних днів щорічної відпустки у неї залишилося до «декрету» і чому саме стільки? Щоб відповісти на ці запитання кадровик має знати, які саме періоди зараховують до стажу роботи, що дає право на отримання щорічної відпустки, та правильно розрахувати кількість днів невикористаної відпустки.
67867

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю: стаж та допомога

За потреби по закінченню відпустки для догляду за дитиною до 3 років працівники вправі оформити відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю. У статті ви знайдете зразок заяви та наказу на таку відпустку, а також дізнаєтеся чи зараховується цей період відпустки до стажу для надання щорічних відпусток та лікарняного, а також про те, як така відпустка впливає на розмір допомоги з тимчасової непрацездатності після повернення на роботу.
28146

Головні питання з оформлення відпустки по догляду за дитиною до 6 років

Коли дитина потребує домашньої опіки після трьох років, перед мамою, її роботодавцем та кадровиком постає безліч запитань. Як оформити відпустку по догляду за дитиною до 6 років? Які документи надати? Хто, крім мами, може піти у таку відпустку? Як оформити вихід із такої відпустки? Відповіді на ключові запитання зібрані для вас у статті
219388

Відпустка по догляду за дитиною до 3 років: оформлення

Оформити так звану «декретну відпустку до 3 років» мають право як мати, так і батько дитини. Щоб оформити таку відпустку, кадровику надають додатковий підтвердний документ. А ще він має врахувати суперечливість законодавчих норм. Отже, щоб відпустка по догляду за дитиною до 3 років на вашому підприємстві була оформлена правильно, скористайтеся алгоритмом зі статті.
59722

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді