У працівника закінчився термін дії посвідки на проживання: що робити?

Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Дізнайтесь, коли доведеться звільнити таку особу

У працівника закінчився термін дії посвідки на проживання: що робити?

Чи зможе іноземець надалі працювати на території України, залежить від того, коли закінчився строк дії посвідки на постійне проживання та яке громадянство він має.

Чи звільняти іноземця, в якого закінчився строк дії посвідки на постійне проживання

Іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами та свободами, а також несуть такі самі обов’язки, як і громадяни України. Винятки встановлюють Конституція, закони чи міжнародні договори України (ч. 1 ст. 3 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» від 22.09.2011 № 3773-VI; далі — Закон № 3773).

Роботодавець працевлаштовує без дозволу від центру зайнятості іноземців та осіб без громадянства, які постійно проживають в Україні (п. 1 ч. 6 ст. 42 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI).

Посвідку на постійне проживання (далі — посвідка) видають строком на 10 років (п. 4 Порядку оформлення, видачі, обміну, скасування, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсною та знищення посвідки на постійне проживання, затвердженого постановою КМУ від 25.04.2018 № 321; далі — Порядок № 321). Посвідку обмінюють, коли в неї закінчується строк дії (пп. 3 п. 7 Порядку № 321). 

У працівника закінчився термін дії посвідки на проживання: що робити? Які документи подати, щоб обміняти посвідку на проживання

Якщо у працівника-іноземця закінчився строк дії паспортного документа, він не зможе подати документи на заміну посвідки на постійне проживання. 

Якщо працівник-іноземець не є громадянином російської федерації й строк дії посвідки закінчився в період дії воєнного стану, він може надалі працювати. В інших випадках необхідно домовитися з працівником про звільнення, наприклад, за угодою сторін.

У працівника закінчився термін дії посвідки на проживання: що робити? Воєнний стан і дія посвідок на проживання для іноземців

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Які документи для прийняття на роботу має подати претендент на посаду

Перед прийняттям на роботу (укладанням трудового договору) необхідно перевірити у претендента наявність всіх необхідних документів та їх легітимність. Які саме документи має подати потенційний працівник та на що слід звернути увагу кадровику, перевіряючи такі документи, детально читайте у статті.
96539

Працевлаштування іноземця: порядок оформлення та укладення трудового договору

Працевлаштування іноземних громадян в Україні має свою специфіку. Оформлення на роботу іноземців з посвідкою на постійне проживання відбувається за тими ж правилами, що й самих українців. Водночас, процес працевлаштування іноземців з посвідкою на тимчасове проживання має певні особливості, які співробітник кадрового відділу зобов’язаний враховувати.
55553

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді