Мінекономіки планує оптимізувати порядок компенсації за облаштоване робоче місце особи з інвалідністю

Автор
експерт з трудового законодавства Експертус Кадри
Пропонують компенсувати самозайнятим особам з інвалідністю облаштування місць їх професійної діяльності

pandus.jpg

Компенсація за облаштування робочого місця для особи з інвалідністю

Мінекономіки 23.08.2024 на своєму сайті розмістило Проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2023 р. № 893».

Постанову КМУ «Деякі питання надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю» від 22.08.2023 № 893 (далі — Постанова № 893) прийняли з метою:

  • розширити на ринку праці можливості для працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • стимулювати працевлаштування осіб з інвалідністю роботодавцями; 
  • заохотити набуття особами з інвалідністю досвіду роботи в умовах відкритого ринку праці;
  • забезпечити реалізацію права осіб з інвалідністю на працю нарівні з іншими.

Водночас практичне застосування Порядку надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю, затвердженого Постановою № 893, показало необхідність розширити коло осіб, які мають право скористатися компенсаторним механізмом. Отже, Мінекономіки планує внести зміни до Постанови № 893, щоб охопити програмою нові категорії громадян: 

  • самозайнятих осіб з інвалідністю;
  • фізичних осіб — підприємців, які є особами з інвалідністю;
  • демобілізованих осіб з інвалідністю, які повертаються на попереднє місце роботи чи розпочинають (продовжують) власний бізнес як самозайняті чи фізичні особи — підприємці.

Людмила Герега

За інформацією Мінекономіки

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Праця осіб з інвалідністю: які пільги та гарантії передбачені

Особа з інвалідністю — особа зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов’язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист.
3557

Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю

Протягом року кадрові служби пильнують, аби на підприємстві працювали особи з інвалідністю у кількості, що відповідає нормативу робочих місць. Однак дуже часто з’ясовується, що норматив не виконано. Одна з причин — оскільки у розрахунку беруть участь усереднені показники, після заокруглень фактична чисельність осіб з інвалідністю виявляється меншою, аніж планували. Як уникнути такої проблеми?
14546

Зразок виробничої характеристики для працівника, який оформлює інвалідність у МСЕК

Медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) працівник повинен пройти для встановлення інвалідності. Для цього необхідна виробнича характеристика, шаблон якої розробили експерти Системи.
18766

Порядок працевлаштування осіб з інвалідністю

Держава захищає права працівників з інвалідністю та гарантує їм право на роботу. Як приймати на роботу таких працівників і дотримати вимог законодавства? Як оформити наказ про прийняття на роботу інваліда? Вберегтися від помилок під час працевлаштування осіб з інвалідністю допоможе консультація нашого експерта
31706

Звіт 10-ПОІ: коли і як правильно подавати

Звіт про працевлаштування інвалідів — один із найскладніших в кадровій практиці. Чимала кількість рядків для заповнення вимагає високої концентрації та уважності до деталей, а помилка тягне за собою накладання штрафу. Хто, як і в які терміни має подати звіт 10-ПОІ, роз’яснюємо у статті
24247

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді