Працівник наймається на сезонну роботу: чи потрібен медогляд

Підкажемо, що зазначити в направленні

agriculture-g50.jpg

Держпраці нагадала, що сезонні працівники виконують свої трудові обов’язки за трудовим договором і на них так само поширюється дія Закону України «Про охорону праці».

Трудові відносини із сезонними працівниками: ґайд зі зразками

Крім того, під дію цього закону підпадають усі юридичні та фізичні особи, які використовують найману працю.

Так само і Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затверджений наказом МОЗ від 21.05.2007 № 246 (далі – Порядок №246) поширюється на всіх працівників названих категорій усіх підприємств (незалежно від форм власності, виду економічної діяльності та їхніх філій, інших відокремлених підрозділів, незалежно від періоду роботи).

Так, Кодекс законів про працю забороняє укладати трудовий договір з особою, якій певна робота протипоказана за медичним висновком.

Якщо на сезонній роботі наявні шкідливі чи небезпечні умови праці та вплив шкідливих виробничих факторів, проходження медоглядів є обов'язковим. Зокрема, нелезпеку становить контакт з пестицидами та хімікатами.

Зауважте: фактори, які впливатимуть на працівника, потрібно вказати у направленні на медогляд. 

За інформацією Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163436

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1355

«Переведення» з сумісництва на основне місце роботи

Якщо необхідно оформити для працівника зміну роботи за сумісництвом на основне місце роботи, кадровики нерідко припускаються помилки, оформлюючи такий перехід як переведення. А як же правильно оформити таку процедуру?
30844

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді