Оформлюємо договір про стажування

Чим відрізняється договір стажування від трудового і чи можливе його продовження

Оформлюємо договір про стажування

Договір про стажування має низку особливостей та відмінностей від трудового договору. Так, стажування у роботодавця відбувається у вільний від навчання час і на стажиста не покладається обов’язок суворого дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку.

Чи може працівник стажуватися на іншому підприємстві

Тривалість роботи під час стажування не повинна перевищувати тривалості робочого часу для відповідної категорії працівників. У договорі про стажування встановлюється режим роботи, однак облік робочого часу стажиста не здійснюється. 

Предметом трудового договору є зобов'язання працівника виконувати визначений обсяг робіт.

Підставою для нарахування оплати за виконання професійних робіт стажистом є щомісячний підписаний акт здавання-приймання робіт (п. 7 Типового договору про стажування).

Запис про проходження стажування роботодавець вносить до трудової книжки. Відомості про проходження стажування вносяться до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування в порядку, встановленому Пенсійним фондом України. 

Після закінчення стажування працівнику видається висновок про його результати, в якому зазначаються виконані роботи, оцінка якості їх виконання, а також характеристика професійної компетентності, особистих та ділових якостей стажиста.

Строк стажування не може перевищувати шести місяців, згідно п. 6 Постанови КМУ «Про затвердження Порядку укладення договору про стажування здобувачів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти у роботодавця і Типової форми договору про стажування здобувачів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти у роботодавця» від 16.01.2013 р. № 20 від 17 лютого 2023 р. № 146. Однак дія договору може бути продовжена на період відсутності стажиста з поважної причини за наявності підтвердних документів (п. 17 постанови № 146).

За інформацією

Федерації професійних спілок України

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
46

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25741

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45960

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33668

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22568

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді