Паперові лікарняні: за яких умов дозволено видавати

Що робити, коли паперовий лікарняний продовжує електронний

Паперові лікарняні: за яких умов дозволено видавати

Закладам охорони здоров’я, які розпочали формування лікарняних в електронному Реєстрі (з дати формування першого висновку або з 1 жовтня 2021 року) видача паперових лікарняних забороняється, згідно з «Порядком формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я», затвердженого Наказом МОЗ України 1 червня 2021 року № 1066

ПФУ відстежуватиме роботу е‑реєстру лікарняних: діє Порядок

Існує кілька виключень, коли дозволено формувати паперові листки непрацездатності:

  1. Продовження та закриття лікарняних, що були видані особам до 1 жовтня 2021 року.
  2. Завершення строку, протягом якого лікар може внести зміни до лікарняного в електронній системі. У такому випадку рішення про видачу лікарняного приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров’я або керівник закладу.
  3.  Застрахованій особі протягом двох місяців з дня народження дитини.
  4. Виникнення технічних проблем передачі даних між Електронним реєстром лікарняних та Реєстром медичних висновків (більше семи днів з дати створення лікарняного).
  5. Припинення доступу користувачів до центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я внаслідок воєнного стану.
  6. Порушення строків звернення пацієнта для лікарняного, якщо це порушення сталося внаслідок дії обставин непереборної сили за умови, що на дату звернення пацієнт залишається непрацездатним. У такому випадку рішення про видачу продовження лікарняного приймає ЛКК або керівник закладу охорони здоров’я. 

 У разі видачі паперового лікарняного як продовження електронного, у ньому зазначають номер електронного. 

Якщо під час воєнного стану (та трьох місяців після) у закладу охорони здоров'я немає можливості отримати бланки лікарняних, йому дозволено видавати лікарняні, роздруковані на білому папері за формою, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 3 листопада 2004 року № 532/274/136-ос/1406. Такий лікарняний прирівнюється до виданого на бланку.

За інформацією

Головного управління ПФУ у Рівненській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Алгоритм роботи з е-лікарняними на порталі ПФУ

Електронний лікарняний — це формат лікарняного листа, який оформлюється виключно в електронному вигляді та передається безпосередньо до Пенсійного фонду України. Як роздрукувати електронний лікарняний? Як перевірити електронний лікарняний? Усе стосовно е-лікарняних — у статті.
12191

Як оплатити лікарняний: алгоритм дій

Лікарняний для працівника — це пряма реалізація права на відпочинок і відновлення здоров’я. Лікарняний підтверджує непрацездатність працівника та є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнайтеся як здійснюється оплата лікарняних за умовами роботи, відмова в оплаті лікарняних, відповідальність за неправильно сплачені лікарняні
7290

Електронні лікарняні

На сьогодні в Україні порядок оформлення лікарняного передбачає заповнення електронної форми у Реєстрі медичних висновків. Що таке е-лікарняний, як оплачується лікарняний? Які терміни виплати лікарняних встановлює закон? Яким чином оформити листок непрацездатності по догляду за дитиною? Що робити якщо зіпсований листок непрацездатності? Коли соцстрах виплачує лікарняні та який передбачено термін виплати лікарняних за рахунок соцстраху? Відповіді та зразок заповнення листка непрацездатності ви знайдете у статті
483060

Лікарняний сумісника: оплата та нарахування

Протягом року зазнали змін умови нарахування та оплати лікарняних сумісникам. Рекомендації експертів допоможуть уникнути помилок при оплаті тимчасової непрацездатності сумісників.
48431

Лікарняний по догляду за дитиною: умови надання й оплата

Хто може піти на лікарняний по догляду за дитиною? Як оплачується лікарняний по догляду за дитиною? Чи можливий лікарняний по догляду за дитиною в період відпустки? Чи надається лікарняний по догляду за дитиною батьку? Подробиці та нюанси як отримати лікарняний на дитину — у статті
80109

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді