Організація медичних оглядів на підприємстві

Коли направляти працівників і як запобігати захворюванням

Організація медичних оглядів

Для організації медогляду роботодавці повинні надавати до 1 грудня територіальнму Міжрегіонального управлінню Держпраці заяву про визначення категорій працівників, які підлягають обов’язковому медогляду, згідно з Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом МОЗ України від 21.05.2007 № 246.

До заяви додаються:

  • витяг зі штатного розкладу підприємства;
  • відомості про загальну кількість працівників на дату надання заяви;
  • перелік працівників, які виконують небезпечні роботи;
  • результати лабораторно-інструментальних досліджень умов праці на робочих місцях з дослідженнями шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища.

Дослідження виробничих факторів мають бути проведені атестованою лабораторією.

Далі роботодавець складає поіменні списки працівників за формою, зазначеною у додатку 2 до Порядку та узгоджує їх з територіальним Міжрегіональним управлінням Держпраці. Це необхідно зробити протягом місяця та у 4 примірниках.

Після цього працівники проходять медогляд в закладі охорони здоров’я, в якому створена комісія.

В разі прийняття чи переведення на роботу із шкідливими чи небезпечними умовами праці роботодавець повинен видати направлення на обов’язковий попередній медогляд працівника за формою, зазначеною у додатку 3.

Роботодавець за рахунок власних коштів забезпечує організацію медоглядів, витрати на поглиблене медичне обстеження працівника, у якого виявлені підозри на профзахворювання та їх медичну реабілітацію чи диспансеризацію. 

Роботодавець відповідає за своєчасне проходження медоглядів працівниками та повинен відсторонити від роботи без збереження зарплати працівників, які не пройшли медогляд.

Працівник під час медогляду пред’являє лікарняній комісії документ, що посвідчує його особу, та медичну карту, при попередньому медогляді направлення, видане роботодавцем.

Результати медогляду працівників і висновок комісії заносяться до картки працівника, на підставі якої комісія видає медичну довідку.

За результатами медогляду комісія оформляє заключний акт, який має бути підписаний головою комісії, роботодавцем, представником профспілки та фахівцем з гігієни праці.

Заключний акт складається у 6 примірниках (для закладу охорони здоров’я, роботодавця, представника профспілки, профпатолога, органів Держпраці та Пенсійного фонду).

За результатами заключного акту роботодавець повинен не допускати до роботи працівників, яким така робота протипоказана та усунути причини, що призводять до професійних захворювань.

Якщо працівник звертається із заявою щодо можливого зв’язку погіршення стану його здоров’я з умовами праці, роботодавець забезпечує за свій рахунок позачерговий медичний огляд такого працівника.

За інформацією

Південного міжрегіонального управління Держпраці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27170

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10119

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26970

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30872

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді