Соціальна відпустка за відсутності відпрацьованих робочих днів

Чи має право роботодавець відмовити

Соціальна відпустка за відсутності відпрацьованих робочих днів

Якщо працівник на момент подання заяви на соціальну відпустку не відпрацював жодного дня у робочому році, бо перебував у простої, щорічних оплачуваних або неоплачуваних відпустках, він все одно має право на соціальну відпустку згідно із ст. 19 Закону України «Про відпустки» № 504.

Лікарняний та щорічна відпустка, додаткова соціальна відпустка на дітей. Шпаргалка

Також при звільненні такому працівнику мають виплатити грошову компенсацію за всі невикористані дні додаткової соціальної відпустки.

Соціальна відпустка має тривалість 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП України). Вона надається:

  •  одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, дитину з інвалідністю, або батькам, які усиновили дитину; 

  • матері  або батьку особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи; 

  • одинокій матері; 

  • батьку дитини з інвалідністю I групи, який виховує її без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі); 

  • особі, яка взяла під опіку дитину з інвалідністю підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків.

Чинним законодавством не заборонено надання соціальної відпустки тому з батьків дітей, хто претендує на її отримання, якщо він на момент подання заяви з якихось причин не відпрацював жодного календарного дня у цьому році.

Також законодавство не містить норм, що забороняють надання додаткової оплачуваної відпустки одному з батьків дітей, інший з яких знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Це стосується також і права на виплату компенсації за всі невикористані дні такої відпустки у разі звільнення.

Чинним законодавством не передбачено строку давності, після якого втрачається право на додаткову соціальну відпустку працівників, які мають дітей.

За інформацією 

Південно-Східного міжрегіонального управління Держпраці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова відпустка за роботу за комп’ютером: розрахуйте тривалість правильно

Майже всі офісні працівники, так звані «білі комірці», працюють із комп’ютером. Як визначити, кому з працівників і якої тривалості слід надавати щорічну додаткову відпустку за роботу на комп’ютері? Чи потрібно проводити атестацію робочих місць за умовами праці? Як вести облік часу, відпрацьованого на комп’ютері? Чи обов’язково, взагалі, надавати працівникам таку відпустку?
98518

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62584

Тривалість щорічної основної відпустки після відпустки для догляду за дитиною

До кадровиків звернулась працівниця, яка щойно приступила до роботи після відпустки по догляду за дитиною, з проханням роз’яснити скільки невикористаних днів щорічної відпустки у неї залишилося до «декрету» і чому саме стільки? Щоб відповісти на ці запитання кадровик має знати, які саме періоди зараховують до стажу роботи, що дає право на отримання щорічної відпустки, та правильно розрахувати кількість днів невикористаної відпустки.
68366

Оформлення наказу про відпустку на Свято першого дзвоника 2024

Працівник хоче взяти відгул 1 вересня (цьогоріч Свято першого дзвоника припадає на 2 вересня) — дитина йде до школи. Директор не заперечує. Як оформити відпустку матері першокласника? Є варіанти: надати щорічну відпустку або відпустку без збереження зарплати
18360

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді