Внесення змін до штатного розпису під час воєнного стану

Коли необхідно попередити працівників про зміни

Внесення змін до штатного розпису під час воєнного стану

Штатний розпис — це письмовий внутрішній документ підприємства, що визначає його організаційну структуру, найменування професій, чисельність персоналу й оклади для кожної посади.

Законодавство не містить прямої вказівки на те, що роботодавець обов'язково повинен складати та затверджувати штатний розпис. Але для унормування кадрової роботи штатний розклад має бути.

Мінфін змінив форму штатного розпису

Новий штатний розпис або зміни до нього затверджують наказом. Обов’язково потрібно зазначати в наказі дату, з якої починає діяти новий або змінений штатний розпис.

Для внесення змін до штатного розпису профспілки необхідно спочатку оформити рішення Президії та Ради відповідно до їх повноважень, а потім на підставі цих рішень видати наказ щодо затвердження штатного розпису або змін до нього.

Законодавство не встановлює кількість та періодичність, із якою можна вносити зміни до штатного розпису протягом року.

Роботодавець зобов’язаний попередити працівників про зміни до штатного розпису у разі, якщо вони пов’язані зі змінами істотних умов праці (ст. 32 КЗпП України). Під зміною істотних умов праці мають на увазі зменшення розміру посадових окладів, тарифних ставок, окладів, розрядів, класів, назви посади.

У мирний час цей попередити працівників потрібно не пізніше, ніж за два місяці до змін. Під час дії воєнного стану попередити необхідно до запровадження змін. 

За інформацією

Федерації професійних спілок України

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
69

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25835

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46378

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33802

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22712

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді