Роботодавців, які не увільнили присяжних від роботи, планують притягувати до відповідальності , — законопроєкт

Автор
експерт з трудового законодавства Експертус Кадри
До відповідальності також можуть притягнути, якщо не надати інформацію про кандидата в присяжні

7 жовтня 2024 року народний депутат України Денис Маслов зареєстрував у ВРУ Проєкт постанови «Про прийняття за основу проекту Закону України про суд присяжних» № 3843/П. Проєкт Закону України «Про суд присяжних» № 3843 зареєстрували ще 14.07.2020 (далі — Законопроєкт № 3843).

Законопроєкт № 3843 спрямований реалізувати норму статті 124 Конституції України щодо безпосередньої участі народу у здійсненні правосуддя через присяжних.

Зокрема передбачають:

  • дати визначення, юрисдикцію, склад суду присяжних;
  • унормувати порядок формування Лави присяжних та вимоги до присяжного;
  • встановити права і обов’язки, підстави й порядок увільнення присяжного від виконання обов’язків;
  • окреслити основні питання, які повинні вирішити присяжні, порядок наради й голосування присяжних при ухваленні вердикту;
  • визначити види рішень головуючого судді в суді присяжних, підстави оскарження вироку суду присяжних, гарантії прав та матеріально-фінансового забезпечення присяжних.

Присяжним може бути громадянин України, який досяг двадцяти одного року, постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду, якщо інше не визнає закон.

Суд надсилатиме кандидату в присяжні письмове запрошення та анкету кандидата рекомендованим поштовим відправленням із повідомленням про вручення не пізніше, ніж за 10 календарних днів до початку судового засідання.

Одночасно із запрошенням надсилатимуть письмове повідомлення для роботодавця про залучення особи до виконання обов’язків присяжного.

Керівник, а у разі його відсутності — особа, що виконує обв’язки керівника підприємства, установи чи організації незалежно від підпорядкування і форм власності (далі — підприємство) зобов’язаний вивільнити кандидата в присяжні і присяжного від роботи на час виконання ним обов’язків у суді.

Відмова вивільнити кандидата в присяжні від роботи є неповагою до суду. Осіб, винних у вчиненні дій, які є проявом неповаги до суду, притягнуть до відповідальності.

За присяжними на час виконання ними обов’язків у суді за місцем основної роботи і надалі зберігатимуть всі гарантії та пільги. Час виконання присяжним обов’язків у суді зараховуватимуть до всіх видів трудового стажу. Присяжного не можна буде звільнити з роботи або перевести на іншу роботу без його згоди під час виконання ним обов’язків у суді.

Також, посадових осіб та керівників підприємств зобов’яжуть за запитом територіального управління Державної судової адміністрації надавати необхідну інформацію, щоб скласти списки кандидатів у присяжні. Посадова особа підприємства, яка не надаватиме, відмовиться надати, надаватиме неповну або спотворену інформацію, або надаватиме інформацію поза встановленими строками, нестиме відповідальність.

Людмила Герега

За інформацією ВРУ

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27369

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10345

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
27218

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30983

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді