Робота у спеку може загрожувати здоров’ю працівників. Щоб уникнути перегріву, зневоднення та нещасних випадків, роботодавцям варто вживати низку профілактичних заходів

Висока температура повітря серйозно впливає на самопочуття працівників: зростає ризик теплового удару, зневоднення, серцево-судинних ускладнень, що може призвести до зниження працездатності й навіть нещасних випадків.
Як організувати роботу у спеку
Температурні обмеження
Згідно з державними санітарними нормами ДСН 3.3.6.042-99, температура на постійних робочих місцях не повинна перевищувати +28 °C. Робота за температури понад +37 °C вважається небезпечною — її не рекомендовано виконувати просто неба.

Організація охолодження
Серед ефективних заходів — встановлення жалюзі, плівок, використання кондиціонерів, одягу з натуральних тканин, спеціального захисного спорядження.
Питний режим
При температурі вище +30 °C та роботах середньої інтенсивності слід вживати не менше 0,5 л рідини на годину – приблизно 1 склянка кожні 20 хвилин. Рекомендується пити охолоджену воду, мінеральні та кисломолочні напої, додавати вітаміни та солі для відновлення балансу.
Раціональний режим роботи
Сумарна тривалість робіт при температурі понад +28 °C не повинна перевищувати 4–5 годин за зміну. Необхідно планувати перерви, змінювати графік роботи — наприклад, переносити її на ранок або вечір.
Медичні огляди
Працівники, які працюють у спекотних умовах, повинні проходити медичні огляди згідно з наказом МОЗ № 246.
За інформацією Південно-Східного
міжрегіонального управління Держпраці
Неповний робочий час — це один із видів тривалості робочого часу, передбачений законодавством. Що передбачає неповний робочий час і порядок його встановлення? Для кого встановлюється неповний робочий час? Чи можливе переведення на неповний робочий день під час війни? Як зафіксувати неповний робочий час в штатному розписі? Які особливості прийняття на роботу з неповним робочим днем варто враховувати обом сторонам трудових відносин? Усе про неповний робочий час в умовах війни та перехід з неповного робочого часу на повний — у статті.
Введення підсумованого обліку робочого часу — це процедура запровадження на підприємстві особливого режиму обліку робочого часу, коли облік ведуть не за кожний день чи тиждень окремо, а за обліковий період (місяць, квартал, рік). Це дозволяє гнучко планувати графіки роботи, особливо там, де неможливо встановити стандартний робочий день або тиждень (транспорт, охорона, медзаклади, безперервне виробництво тощо)
Захист працівників під час роботи при низьких температурах є важливим аспектом охорони праці. Який має бути оптимальний температурний режим на робочому місці? При якій температурі скорочується робочий день? Які особливості нормативного регулювання має робота при низькій температурі? Усі відповіді — у статті
Переведення годинника на зимовий час — це практика, коли годинники переводять назад на одну годину, щоб використовувати світловий день більше вранці та зекономити електроенергію. Відтак, у ніч з 25 на 26 жовтня українці переведуть свої годинники на годину назад. Що має врахувати роботодавець, кадровик та працівник під час осіннього переведення часу?
Графік роботи працівників, зразок якого підприємство визначає самостійно, визначає години і дні, коли працівники повинні виконувати свої обов’язки. Підприємство самостійно визначає, який графік роботи працівників діє у його межах. Як скласти графік роботи працівників таким чином, щоб він відповідав нормам закону та влаштовував усі сторони трудових відносин, — читайте у статті