Уточнення даних у ТЦК та увільнення від роботи

4616
Автор
порталу «Кадровик-01»

Запитання

Працівник має уточнити облікові дані у ТЦК і хоче, щоб на цей час йому оформили увільнення від роботи зі збереженням заробітної плати. Чи можна йому відмовити?

Відповідь

Уточнення даних у ТЦК та увільнення від роботи

Уточнити дані громадян України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язує підпункт 1 пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11.04.2024 № 3633-IX (далі — Закон № 3633).

Чи увільняти від роботи та зберігати середню зарплату, якщо працівник уточнював дані у зв’язку з «мобілізаційним» законом

Підстави та обсяг гарантій працівникам на час виконання обов’язків у сфері військового обліку визначає частина 2 статті 21 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII; далі — Закон № 2232). Роботодавець не зобов’язаний увільняти працівників від роботи і зберігати середній заробіток на час уточнення даних.

Закон № 3633 передбачає альтернативні способи уточнити дані, окрім як у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК). Наприклад, онлайн за допомогою електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста. Уточнити дані в неробочий час можна у ЦНАП і навіть у ТЦК, які наразі працюють цілодобово.

Якщо працівник вирішить уточнити дані саме у ТЦК, його можуть направити на медогляд. 

Уточнення даних у ТЦК та увільнення від роботи Чи увільняти зі збереженням заробітку на час медогляду

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Бронювання працівників на підприємстві під час воєнного стану

Під час воєнного стану порядок бронювання військовозобов’язаних передбачає два абсолютно різних механізми. У фокусі цієї статті відповіді на наступні питання: як забронювати працівника на період мобілізації, хто може забронювати працівника, чи можна забронювати мобілізованого працівника?
278662

Військовий облік

Ведення військового обліку — обов'язкова умова діяльності підприємства будь-якої форми власності. Порядок військового обліку до цього часу викликає низку питань у зв’язку з динамічністю законодавства у цій сфері. Матеріал стане вашим путівником під час організації військового обліку на підприємстві з нуля, адже містить усі головні, як законодавчі, так і практичні положення про військовий облік для ведення обліку військовозобов'язаних
27653

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
9827

Наказ про стан військового обліку

Складіть наказ про стан військового обліку на підприємстві 2023 рік і завдання з військового обліку на 2024 рік за зразком від наших експертів.
48921