Експертна комісія для архівації документів з однієї людини: можливо чи ні?

197
Автор
член Центральної експертно-перевірної комісії Державної архівної служби України

Запитання

Складаю Положення про експертну комісію для архівації документів. Архівацією документів підприємства має займатися наймана компанія. А на підприємстві з адміністрації працює лише директор. Чи може бути, щоб до експертної комісії входи лише він?

Відповідь

Коли готуєте положення про ЕК, використовуйте Методичні рекомендації з підготовки Положення про експертну комісію громадського об’єднання, релігійної організації, підприємства, установи та організації, зас­нованих на приватній формі власності, затверджені наказом Державної архівної служби України від 29.07.2019 № 65 (далі — Методрекомендації № 65). 

Відповідно до Методрекомендацій № 65 до складу ЕК рекомендують включати керівників служби діловодства та архівного підрозділу юридичної особи, працівників структурних підрозділів, а також представників ЕПК державного архіву або ЕК архівного відділу районної, районної у мм. Києві і Севастополі державної адміністрації, міської ради, у зоні комплектування яких вона перебуває (за згодою). 

Експертна комісія для архівації документів з однієї людини: можливо чи ні?  Хто затверджує склад експертної комісії

Якщо на підприємстві з адміністративно-управлінського персоналу є лише один керівник, і підприємство не має органу вищого рівня, директор підприємства своїм наказом, як виняток, за узгодженням із державним архівом або архівним відділом районної держадміністрації чи міської ради, до складу ЕК може включити за їхньою згодою: 

  • працівників відповідної архівної установи — державного архіву чи архівного відділу, в зоні комплектування якої перебуває підприємство;
  • представників компанії, яка проводитиме науково-технічне опрацювання, зокрема, експертизу цінності документів підприємства, їх підготовку до подальшого зберігання та користування. 

Архівна установа, у зоні комплектування якої перебуває підприємство, може порекомендувати до складу ЕК представників інших установ як експертів у сфері архівної справи та діловодства. Це питання не унормовано на законодавчому рівні, тому керуйтеся практичною потребою та доцільністю. 

Рекомендуємо перед початком науково-технічного опрацювання документів, зокрема, перед укладенням з організацією договору про надання архівних послуг проконсультуватися з відповідним державним архівом чи архівним відділом, у зоні комплектування якого перебуває підприємство.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Порядок передавання справ до архіву

У статті описаний порядок передавання документів (справ) до архіву підприємства структурним підрозділом цього підприємства — відділом кадрів
65318

Журнал реєстрації трудових договорів: бланк та зразок заповнення

Журнал реєстрації трудових договорів належить до реєстраційно-облікових форм тривалого строку зберігання — 75 років. Бланк журналу реєстрації трудових договорів на підприємстві та для ФОПа знайдете у статті. Залишається лише скачати.
33125

Зберігаємо справи з документами у 2019 році

З початком року — нові справи з документами, як потребують належного зберігання. Один зі способів — формувати справи у звичайних теках. Розказуємо, як правильно оформлювати такі теки
3205