Звільнення за розголошення комерційної таємниці: можливо чи ні?

1989
Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри

Запитання

Чи може ФОП звільнити працівника (продавець-консультант) за розголошення комерційної таємниці, якщо «Договір про конфіденційність та антиконкурентні застереження» працівником були підписані? Які дії мають бути роботодавця, як це довести, які документи (акти) готувати та за якою статтею можна звільнити, щоб не було судових тяжб!

Відповідь

Ні, не може.

КЗпП не містить такої підстави для звільнення, як розголошення комерційної таємниці. Така підстава є в спеціальних законах щодо посадових осіб. Наприклад, в Законі України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 № 2275-VIII (ст. 42 Закону № 2275). Однак, на ФОП дія Закону № 2275 не поширюється.

Звільнення дистанційно: чотири варіанти

25.04.2024 ВРУ прийняла Закон України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань» (законопроект № 7731). Сьогодні (30.04.2024) його направили на підпис Президенту України.

Цей Закон вносить зміни в КЗпП, зокрема, вносить зміни до статті 142 КЗпП, яка регламентує зміст та умови затвердження ПВТР. Зміни пропонують доповнити цю статтю нормою, що складовою ПВТР можуть бути правила поведінки на підприємстві, в установі, організації, які містять положення, зокрема, про:

  • надання працівниками інформації щодо наявних у них зв’язків з фізичними особами, місце постійного проживання (перебування, реєстрації) яких знаходиться на території держави-агресора або тимчасово окупованій території України;
  • зобов’язання працівників про нерозголошення інформації з обмеженим доступом, зокрема інформації, що становить державну чи комерційну таємницю, а також про умови роботи з конфіденційною інформацією.

Встановлення правил поведінки на підприємствах, в установах, організаціях, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, та/або об’єктах чи операторах критичної інфраструктури є обов’язковим.

Також Закон доповнює статтю 40 КЗпП підставою для звільнення — невиконання працівником правил поведінки на підприємстві, в установі, організації в частині положень, передбачених частиною другою статті 142 КЗпП.

Закон набуде чинності через три місяці з дня його опублікування.

Отже, щоб ФОП звільнив працівника за цією підставою, необхідно:

  • дочекатись, коли набуде чинності Закон, прийнятий 25.04.2024;
  • внести зміни до ПВТР і доповнити їх зазначеними нормами, зокрема, визначити перелік інформації з обмеженим доступом;
  • ознайомити з ПВТР працівників.

І лише після цього ФОП матиме право звільнити працівника, якщо він розголосить комерційну таємницю.

Додатково нагадаємо, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи (ст. 58 Конституції України).

КСУ роз’яснив: дію нормативно-правового акта в часі треба розуміти так, що вона починається з моменту набрання цим актом чинності та припиняється з втратою ним чинності, тобто до події, факту застосовують той закон або інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце (офіційне тлумачення ч. 1 ст. 58 Конституції України про зворотну дію в часі законів та інших нормативно-правових актів; рішення КСУ від 09.02.1999 № 1-рп/99).

Тобто звільнити зможете за порушення, вчинення після внесення змін до ПВТР та ознайомлення з ними працівників. Тому давайте дочекаємось, коли зміни набудуть чинності, а потім після того, як внесете зміни до ПВТР, підготуємо консультацію і по документам, які необхідно оформити.

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Попередження про звільнення за 2 місяці: зразок та особливості оформлення

Обов’язком роботодавця у разі скорочення чисельності чи штату працівників та звільнення у зв’язку з ліквідацією установи є повідомлення працівника про наступне звільнення за два місяці. Зразок листа-повідомлення про звільнення працівника та особливості його вручення розкриваємо у статті.
111296

Звільнення за власним бажанням: стаття, оформлення, відпрацювання

Звільнення працівника за власним бажанням — процедура, через яку виникає не менше судових спорів, ніж через інші підстави для звільнення. Крім того, звільнення за власним бажанням викликає додаткові запитання через воєнний стан в Україні. Порядок такого звільнення та його особливості під час війни, роз’яснюємо у статті
638254

Підстави для виплати та розмір вихідної допомоги при звільненні

Законодавство встановлює мінімальний розмір вихідної допомоги при звільненні працівника з роботи. Однак, роботодавець має право збільшити розмір вихідної допомоги у колективному договорі. Чи передбачає обмеження щодо виплати вихідна допомога при скороченні пенсіонера та які гарантії забезпечує вихідна допомога при звільненні військовослужбовцям — читайте у статті.
5269