Право розлученої жінки на додаткову «відпустку на дітей»

3064

Запитання

Чи має право розлучена жінка на додаткову відпустку працівникам, які мають дітей?

Відповідь


Розлучена жінка має право на додаткову відпустку працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи (далі — відпустка на дітей), якщо документально підтвердить, що виховує дитину без батька.

Проте, законодавство не конкретизує, якими саме документами підтверджувати право на відпустку на дітей. Судова практика досить спірна. Суди не мають права робити висновок, що батько не виховує дитину, якщо навіть не викликали його до суду. Але на практиці вони це роблять і ухвалюють рішення на підставі опосередкованих доказів, як-от: довідок про місце проживання та актів побутових комісій. Наприклад, ВСУ в ухвалі від 03.09.2008 послався на визначення одинокої матері, що наводить Пленум Верховного Суду України у пункті 9 постанови «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.1992 № 9 (далі — Постанова № 9).

Як надавати відпустку працівникам, які мають дітей

Далі Верховний Суд визнав, що підприємство правомірно відмовило у відпустці розлученій жінці. Аргумент — у постанові Пленуму ВСУ № 9 зазначено, що право на відпустку має, зокрема, інша жінка, яка виховує й утримує дитину сама. У справі, що розглядали, вирішальним стало те, що батько дитини щомісячно сплачував аліменти, а отже брав участь в утриманні неповнолітньої дочки. Тому суд вирішив, що жінка не підпадає під категорію «одинока мати» й не має права на відпустку на дітей.

Проте в останні роки суди частіше ухвалюють рішення про надання відпусток на дітей на користь розлучених жінок, які виховують дитину без батька. Зокрема, постанова ВСУ від 13.08.2020 у справі № 808/610/18. При цьому факт отримання чи неотримання аліментів не має значення.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка одинокій матері

Одинокою матір’ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину.
72260

Оформлення відпустки на дітей: найпоширеніші питання

У цій статті розглянемо важливі аспекти відпусток працівників, які мають дітей. Кому доступна додаткова соціальна відпустка на дітей, вік дітей, який дає право на соціальну відпустку, особливості надання таких відпусток та їх тривалість. Які особливості застосування додаткової відпустки матері двох дітей віком до 15 років та чи передбачена законодавством додаткова відпустка на дитину інваліда? Дізнайтеся у статті.
433096

Усе про відпустки: спецпідбірка для кадровика

Незабаром літо, а отже, — відпустка! Саме з цією порою асоціюється найактивніший сезон відпочинку. У фахівців кадрової справи — асоціації трохи інші. Адже саме на їхні плечі лягає обов’язок з оформлення відпусток усім працівникам. А це — справа не з найлегших…
43684

Заява на додаткову відпустку працівникам, які мають дітей: зразок

Для працівників, які виховують неповнолітніх дітей або повнолітню дитину — інваліда з дитинства підгрупи А І групи, законодавством гарантоване право на отримання додаткових днів відпочинку.
118435