Переведення спеціаліста виконавчого органу ОМС на посаду старости села

4622

Запитання

Як перевести спеціаліста виконавчого органу ОМС на посаду старости села?

Відповідь

Є кілька варіантів переведення, тож оберіть для себе найзручніший.

Порядок та правові гарантії перебування на службі в ОМС визначає Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 № 2493-III (далі — Закон № 2493).

Закон № 2493 не містить заборони переводити посадових осіб місцевого самоврядування з невиборної посади на виборну і навпаки.

Посади спеціалістів виконавчих органів ОМС та старости села належать до різних категорій посад. Посади спеціалістів виконавчих органів сільської ради належать до сьомої категорії посад, а старости села — до шостої категорії (ч. 1 ст. 14 Закону № 2493). Тож в цій ситуації йдеться про просування по службі.

Які категорії посад передбачені в ОМС

Просування по службі в ОМС відбувається в порядку, передбаченому законом (ст. 19 Закону № 2493).

Окрім того, на відміну від посад спеціалістів виконавчих органів ОМС посада старости є виборною посадою (ч. 1 ст. 3 Закону № 2493). Старосту затверджує сільська, селищна, міська рада на строк її повноважень за пропозицією відповідного сільського, селищного, міського голови (ч. 1 ст. 54-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 № 280/97-ВР).

На посадових осіб місцевого самоврядування поширюється дія законодавства України про працю, враховуючи особливості, передбачені Законом № 2493 (ч. 3 ст. 7 Закону № 2493).

КЗпП передбачає можливість переведення працівника за його згодою на іншу роботу на тому ж підприємстві (ч. 1 ст. 32 КЗпП).

Варіанти переходу

Є три варіанти переходу:

1. Звільніть працівника з посади спеціаліста у зв’язку з переходом на виборну посаду (п. 5 ст. 36 КЗпП)

Після цього призначте на посаду старости у зв’язку з затвердженням на посаду сільською радою.

Переваги: після закінчення повноважень посадова особа має право повернутися на посаду спеціаліста виконавчого органу ОМС (ст. 118 КЗпП). У такому випадку на посаду спеціаліста приймайте нового працівника за строковим трудовим договором на час перебування на виборній посаді попереднього працівника.

Недоліки: з працівником необхідно провести повний розрахунок, зокрема виплатити компенсацію за невикористані відпустки. Робочий рік для відпусток відраховуватимете від дати призначення на посаду старости. Відтак, щоб отримати право на щорічну відпустку необхідно буде відпрацювати не менше шести місяців. Якщо, звичайно, працівник не має права оформити відпустку повної тривалості до закінчення шестимісячного строку.

Як звільнити працівника, обраного на виборну посаду

Особову справу спеціаліста виконавчого органу ОМС закривають і формують нову особову справу старости села.

Перед початком роботи посадової особи на посаді старости необхідно повідомити ДПС про прийнятого працівника.

2. Переведіть працівника на посаду старости села у зв’язку з затвердженням на посаді сільською радою

Переваги: трудовий договір з працівником продовжується. Не розраховуєте працівника, а відтак не змінюється робочий рік для відпусток. Не потрібно закривати одну особову справу та формувати іншу, повідомляти ДПС про прийнятого працівника.

Недоліки: працівник втрачає право повернутися на посаду спеціаліста виконавчого органу ОМС після закінчення повноважень на посаді старости.

3. Переведіть спеціаліста виконавчого органу ОМС на посаду старости села до закінчення повноважень на посаді старости

Після цього прийміть іншу особу на посаду спеціаліста виконавчого органу ОМС за строковим трудовим договором на час перебуванні попередньої посадової особи на посаді старости.

Оптимальний варіант вирішення ситуації. Працівник не втрачає права повернутися на «свою» посаду, не змінюється робочий рік для відпусток, не потрібно проводити повний розрахунок, закривати одну особову справу та формувати іншу, повідомляти ДПС про прийнятого працівника.

Штрафи 2022

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про прийняття на роботу в порядку переведення з іншого підприємства

Переведення на інше підприємство — зручний спосіб реалізації гарантій працівникам, звільнення яких супроводжується обов’язковим працевлаштуванням. Розгляньмо, зокрема, як оформити наказ про прийняття на роботу працівника, якого переведено з іншого підприємства.
28106

Звільнення під час воєнного стану: підстави і порядок

Звільнення під час воєнного стану в Україні регламентується Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136), адже він має тимчасовий пріоритет над КЗпП. Закон № 2136 вніс зміни й у порядок припинення трудових відносин. Які нюанси необхідно врахувати під час звільнення працівника під час воєнного стану, розберемо у статті
150288

Порядок переведення на іншу посаду

Переведення на іншу посаду чи роботу на одному підприємстві, в установі чи в організації може ініціювати роботодавець або працівник.
51219

Як оформити наказ про переведення на іншу посаду

Роботодавець може перевести працівника на іншу посаду тільки за його згодою (ч. 1 ст. 32 КЗпП). Ініціювати переведення можуть працівник або роботодавець. Скачати зразок наказу про переведення за новим стандартом ви зможете у матеріалі
207819

Тимчасове переведення: підстави та оформлення

Переведення працівника в межах одного підприємства може бути постійним та тимчасовим. Про умови та порядок оформлення тимчасового переведення на іншу роботу розкажемо у статті.
33668