Матеріальна відповідальність: хто укладає договір

1445
Автор
шеф-редактор Експертус Кадри

Запитання

Чи можна доручити кадровій службі укладати договори про повну матеріальну відповідальність замість бухгалтерії?

Відповідь

Законодавство не регламентує, хто на підприємстві укладає з працівниками договори про повну матеріальну відповідальність. Утім, з аналізу завдань та обов’язків та кваліфікаційних вимог випливає, що готувати договори про повну матеріальну відповідальність із працівниками має бухгалтер. 

Де реєструвати накази про матеріальну допомогу

Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затверджений наказом від 29.12.2004 № 336 (далі — Випуск 1), визначає завдання, обов’язки, кваліфікаційні вимоги до бухгалтера та нормативні акти, які він має знати. Зокрема, головний бухгалтер, бухгалтер (з дипломом магістра), бухгалтер беруть участь у проведенні інвентаризації активів та зо­бо­в’я­зань. Вони мають знати нормативні, методичні та інші керівні матеріали з організації та ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності. 

Матеріальна відповідальність: укладення договоруПерерозподіл обов'язків: що говорить Випуск 1 ДКХП

Випуск 1 не передбачає, що начальник відділу кадрів та інспектор з кадрів мають знати нормативні документи з організації та ведення бухгалтерського обліку та брати участь в інвентаризації. Тобто бухгалтер і інспектор з кадрів — не споріднені професії.

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Правила оформлення договору про повну матеріальну відповідальність з працівником

Повна матеріальна відповідальність базується на договірних засадах, коли між працівником і підприємством укладається письмовий договір про прийняття на себе працівником повної матеріальної відповідальності. Про правила та умови укладення договору про повну матеріальну відповідальність з працівником читайте у статті
120070

Обмежена матеріальна відповідальність працівників

Обмежена матеріальна відповідальність — це матеріальна відповідальність працівника за заподіяну роботодавцеві майнову шкоду в розмірі такої шкоди, але більше ніж розмір середнього місячного заробітку такого працівника.
16412

Топ 4 сфери трудових відносин, помилки в яких коштували понад 1 мільярд гривень

Загальна сума штрафів за результатами інспекційних перевірок у сфері праці становить понад 1,6 млрд грн. На що звернути увагу кадровику, щоб запобігти матеріальній, кримінальній та адміністративній відповідальності
6108

Матеріальна відповідальність сторін трудового договору: суб’єкти та види

Особливою рисою матеріальної відповідальності, що виникає під час трудового процесу, є її взаємний характер. Залежно від того, хто зі сторін трудового договору допустив порушення, той і підлягає притягненню до матеріальної відповідальності. І працівник, і роботодавець повинні пам’ятати про заходи впливу, які можуть бути застосовані відносно них за їх неправомірні дії або бездіяльність.
4277