Матеріальна відповідальність: хто укладає договір

1262
Автор
шеф-редактор Експертус Кадри

Запитання

Чи можна доручити кадровій службі укладати договори про повну матеріальну відповідальність замість бухгалтерії?

Відповідь

Законодавство не регламентує, хто на підприємстві укладає з працівниками договори про повну матеріальну відповідальність. Утім, з аналізу завдань та обов’язків та кваліфікаційних вимог випливає, що готувати договори про повну матеріальну відповідальність із працівниками має бухгалтер. 

Де реєструвати накази про матеріальну допомогу

Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затверджений наказом від 29.12.2004 № 336 (далі — Випуск 1), визначає завдання, обов’язки, кваліфікаційні вимоги до бухгалтера та нормативні акти, які він має знати. Зокрема, головний бухгалтер, бухгалтер (з дипломом магістра), бухгалтер беруть участь у проведенні інвентаризації активів та зо­бо­в’я­зань. Вони мають знати нормативні, методичні та інші керівні матеріали з організації та ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності. 

Матеріальна відповідальність: укладення договоруПерерозподіл обов'язків: що говорить Випуск 1 ДКХП

Випуск 1 не передбачає, що начальник відділу кадрів та інспектор з кадрів мають знати нормативні документи з організації та ведення бухгалтерського обліку та брати участь в інвентаризації. Тобто бухгалтер і інспектор з кадрів — не споріднені професії.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Правила оформлення договору про повну матеріальну відповідальність з працівником

Повна матеріальна відповідальність базується на договірних засадах, коли між працівником і підприємством укладається письмовий договір про прийняття на себе працівником повної матеріальної відповідальності. Про правила та умови укладення договору про повну матеріальну відповідальність з працівником читайте у статті
118455

Обмежена матеріальна відповідальність працівників

Обмежена матеріальна відповідальність — це матеріальна відповідальність працівника за заподіяну роботодавцеві майнову шкоду в розмірі такої шкоди, але більше ніж розмір середнього місячного заробітку такого працівника.
16026

Топ 4 сфери трудових відносин, помилки в яких коштували понад 1 мільярд гривень

Загальна сума штрафів за результатами інспекційних перевірок у сфері праці становить понад 1,6 млрд грн. На що звернути увагу кадровику, щоб запобігти матеріальній, кримінальній та адміністративній відповідальності
6027

Матеріальна відповідальність сторін трудового договору: суб’єкти та види

Особливою рисою матеріальної відповідальності, що виникає під час трудового процесу, є її взаємний характер. Залежно від того, хто зі сторін трудового договору допустив порушення, той і підлягає притягненню до матеріальної відповідальності. І працівник, і роботодавець повинні пам’ятати про заходи впливу, які можуть бути застосовані відносно них за їх неправомірні дії або бездіяльність.
4116