Відпустка без збереження зарплати для ВПО або працівників, які перебувають за межами України

Держпраці нагадала правила надання такої відпустки

Document_08_08.png

Відпустка без збереження заробітної плати для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) або працівників, які перебувають за межами країни, — це новий вид відпуски. Особливості її надання визначає не Закон України «Про відпустки», а ч. 4 ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» № 2136-IX (далі — Закон № 2136-IX). 

УВАГА! Закон України «Про відпустки» не поширюється на такий вид відпустки. 

Комікс про відпустку без збереження заробітної плати

Відпустку без збереження заробітної плати може отримати працівник, який:

  • виїхав за межі території України;
  • набув статусу ВПО.

Для надання такої відпустки потрібно отримати від працівника підтвердні документи. 

Роботодавець не може відмовити в наданні такої відпустки, а повинен надати її в обов’язковому порядку. Підставою для надання є заява працівника (ч. 4 ст. 12 Закону № 2136-IX).

Тривалість відпустки — максимум 90 календарних днів. Працівник самостійно визначає та вказує в заяві бажану тривалість відпустки.

Відпустку без збереження заробітної плати працівник може взяти кілька разів, але загальна її тривалість не може перевищувати 90 днів упродовж воєнного стану. 

Час перебування у відпустці без збереження заробітної плати не зараховують до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку. Щодо страхового стажу працює таке саме правило, як і з іншими видами неоплачуваних відпусток: стажу немає, якщо не сплачується ЄСВ.

Роботодавець має право надавати таку відпустку не раніше ніж 19.07.2022, коли набула чинності нова норма — частина 4 статті 12 Закону № 2136-IX.

Достроково припинити відпустку можна за бажанням працівника чи за умов, якщо до завершення 90 календарних днів або періоду, на який працівник взяв відпустку, не діятиме воєнний стан або працівник повернеться додому. В останньому випадку вже не виконуватиметься умова про виїзд за кордон або в межах України він втратить статус ВПО.

Під час перебування в такій відпустці працівник може звільнитися.

За матеріалами Управління Держпраці у Сумській області

 

Ірина Житкова шеф-редактор Експертус Кадри
Що змінилося та як застосовувати нові норми: як переносити вихідні, яким працівникам можна виплатити компенсацію за невикористану відпустку без звільнення, які відпустки не входять до стажу для щорічних відпусток, хто матиме право на нову відпустку до 60 к. дн., кому роботодавець зможе відмовити у відпустці, чи можна замінити оплачувані відпустки неоплачуваними та багато іншого.

 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова відпустка за роботу за комп’ютером: розрахуйте тривалість правильно

Майже всі офісні працівники, так звані «білі комірці», працюють із комп’ютером. Як визначити, кому з працівників і якої тривалості слід надавати щорічну додаткову відпустку за роботу на комп’ютері? Чи потрібно проводити атестацію робочих місць за умовами праці? Як вести облік часу, відпрацьованого на комп’ютері? Чи обов’язково, взагалі, надавати працівникам таку відпустку?
98551

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62611

Тривалість щорічної основної відпустки після відпустки для догляду за дитиною

До кадровиків звернулась працівниця, яка щойно приступила до роботи після відпустки по догляду за дитиною, з проханням роз’яснити скільки невикористаних днів щорічної відпустки у неї залишилося до «декрету» і чому саме стільки? Щоб відповісти на ці запитання кадровик має знати, які саме періоди зараховують до стажу роботи, що дає право на отримання щорічної відпустки, та правильно розрахувати кількість днів невикористаної відпустки.
68443

Оформлення наказу про відпустку на Свято першого дзвоника 2024

Працівник хоче взяти відгул 1 вересня (цьогоріч Свято першого дзвоника припадає на 2 вересня) — дитина йде до школи. Директор не заперечує. Як оформити відпустку матері першокласника? Є варіанти: надати щорічну відпустку або відпустку без збереження зарплати
18378

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді