Підприємство не в критичній інфраструктурі — як збільшити тривалість робочого часу? Пояснює експерт

Теми:
Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Чи потрібно в цьому разі погодження військової адміністрації?

Підприємство не в критичній інфраструктурі — як збільшити тривалість робочого часу? Пояснює експертРозібратися в ситуації допомагає керівник групи експертів із кадрових питань Ольга Догадіна. 

Чи можна збільшити тривалість робочого часу за погодженням з військовою адміністрацією підприємству, яке не є об’єктом критичної інфраструктури

Так, нормальну тривалість робочого часу в період дії воєнного стану можна збільшити до 60 годин на тиждень для працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури (в оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення тощо) (ч. 1 ст. 6 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX; далі — Закон № 2136).

Закон № 2136 не передбачає можливості збільшити тижневу тривалість робочого часу для інших підприємств, зокрема тих, що обслуговують підприємства критичної інфраструктури.

Водночас до повноважень військової адміністрації належить, зокрема, встановлення режиму роботи підприємств комунального господарства, торгівлі та громадського харчування, побутового обслуговування, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад (п. 39 ст. 15 Закону № 389). Проте Закон № 389 не надає військовим адміністраціям повноважень збільшувати для підприємств тижневу тривалість робочого часу.

Більше про законодавче обґрунтування можна дізнатися у консультації Ольги Догадіної.

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудові гарантії донорам

Якщо працівник здає кров, тим паче, від початку російської війни проти України необхідність донорської крові значно виросла, кадровик не залишиться осторонь. По-перше, це соціально важлива справа, а добрі справи заслуговують на підтримку. По-друге, законодавство зобов’язує роботодавця забезпечувати гарантії донору
6744

Наказ про надання дня відпочинку донору

Працівники, які є донорами, мають певні пільги у сфері праці, зокрема отримують право на додатковий день відпочинку за кожну донацію крові або її компонентів.
33644

Розраховуємо залишок відпусток наприкінці року

Для того щоб спланувати на майбутній рік графік відпусток, насамперед слід визначити залишок невикористаної відпустки за поточний, а можливо — і за попередні роки. Щоб не розгубитися в розрахунках користуйтеся довідкою про залишок відпустки. Що має містити довідка про залишок відпустки та як виглядає формула розрахунку днів відпустки — у статті.
13801

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді