Сумісника можна забронювати на період мобілізації, — Мінекономіки

Теми:
Новий порядок бронювання працівників не містить обмежень для бронювання сумісників

image49

Новий порядок бронювання працівників під час війни

Порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану затверджений постановою КМУ від 27.01.2023 № 76 (далі — Порядок № 76).

Щоб забронювати працівників, органи державної влади, інші державні органи подають на погодження Генштабу ЗСУ (СБУ, Службі зовнішньої розвідки) списки за відповідними сферами управління, галузями національної економіки, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами й організаціями в паперовій та/або електронній формі (дод. 1 до Порядку № 76) (п. 4 Порядку № 76).

У Списку військовозобов’язаних, яких пропонуєте забронювати на період мобілізації та на воєнний час, не вказують інформацію щодо того, чи це основний працівник, чи сумісник (дод. 1 до Порядку № 76).

Працівник — це особа, яка працює на підприємстві, в організації, установі та виконує обов’язки або функції згідно з трудовим договором (контрактом) (ст. 1 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-ХІІ).

Сумісництвом вважають виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця — фізичної особи (ч. 1 ст. 102-1 КЗпП).

В облікову кількість штатних працівників включають усіх найманих працівників, які уклали письмово трудовий договір (контракт) і виконували постійну, тимчасову або сезонну роботу один день і більше, а також власників підприємства, які, крім доходу, отримували зарплату на цьому підприємстві (п. 2.1 Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату від 28.09.2005 № 286).

Отже, працівника-сумісника можна забронювати на період мобілізації та на воєнний час відповідно до Порядку № 76. Таку позицію експертів підтверджує й Мінекономіки (лист від 13.02.2023 № 2704-12/5941-09, лист від 20.03.2023 № 2704-22/11985-07).

Враховуйте сумісників і в довідці про кількість військовозобов’язаних. Нагадаємо, що списки працівників подають разом з відповідним обґрунтуванням та довідкою про кількість військовозобов’язаних (дод. 2 до Порядку № 76) (п. 4 Порядку № 76).

 

Олена Петровська

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5740

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16341

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
126408

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45639

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді