Призовний вік зменшать до 25 років,— законопроєкт вже у Раді

Теми:
Автор
провідний експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Міноборони ініціює зміни, щоб залучати на військову службу під час мобілізації більшу кількість придатних до військової служби громадян

image44

Працівник — призовник чи військовозобов’язаний, якщо у 24 роки має тимчасове посвідчення

09 травня 2023 року у ВР зареєстрували проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» № 9281 (далі — Законопроєкт № 9281). 

За ініціативою Головнокомандувача ЗСУ Міноборони розробило Законопроєкт № 9281 та пропонуєзменшити максимальний вік, до якого працівник може перебувати на військовому обліку призовників, з 27-ми до 25-ти років.

Як зазначає у пояснювальній записці міністр оборони Олексій Резніков, на військову службу під час мобілізації призивають військовозобов’язаних, тому значну кількість придатних до військової служби громадян, що не мають статусу військовозобов’язаних, не можуть мобілізувати. Отже, мета Законопроєкту № 9281 —зменшити вік перебування на військовому обліку призовників.

Переважна кількість призовників отримує відстрочку від призову на строкову військову службу у 18 років. Більшість із них — на навчання, яке триває протягом 4—6 років, в залежності від рівня освіти, та яке закінчують у віці 22—24 років. Тож, якщо зменшити максимальний призовний вік до 25 років, призовні комісії матимуть 1—3 роки для призову на строкову військову службу.

Законопроєкт № 9281 передбачає зміни до статей 15, 18, 18-1, 37 Закону України  «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII.

Олена Петровська

за матеріалами ВР

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5740

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16341

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
126408

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45639

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді