Праця осіб з інвалідністю: як захистити свої права?

Держпраці нагадала про пільги та гарантії у трудових відносинах

image35

Працівник з інвалідністю: прийняття, робота, звільнення

В Україні заборонена будь-яка дискримінація осіб з інвалідністю. Відтак, обмеження права на працю також неприпустиме.

Закон України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» дає таке визначення:

Особа з інвалідністю — особа зі стійким розладом функцій організму, які при взаємодії із зовнішнім середовищем можуть призводити до обмеження її життєдіяльності, що, в свою чергу, вимагає від держави створення належних умов для повноцінної реалізації такою особою своїх прав та гарантій, визначених чинним законодавством та забезпечення її соціального захисту шляхом створення правових, економічних, політичних, соціальних, психологічних та інших умов.

Окрім Закону «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» права та гарантії для осіб з інвалідністю закріплюють, зокрема, Кодекс законів про працю України, Загальна декларація прав людини, Конвенція про права осіб з інвалідністю від 13 грудня 2006 року.

Система пільг та гарантій передбачає, що особи з інвалідністю:

  • мають право піти у щорічну оплачувану відпустку повної тривалості ще до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на підприємстві;
  • мають право на довшу тривалість основної та додаткової відпусток (тривалість щорічної основної відпустки для осіб з інвалідністю I і II груп — 30 календарних днів, для III групи — 26 календарних днів);
  • мають право на обов’язкове надання відпустки без збереження заробітної плати за бажанням;
  • мають право піти у щорічну відпустку у зручний для них час;
  • мають право на встановлення неповного робочого дня або тижня (на прохання);
  • можуть відмовитися від надурочної роботи та роботи в нічний час;
  • мають право на збереження місця роботи та середньої заробітної плати на період втрати працездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві.

У Держпраці радять особам з інвалідністю у випадку обмежень їхніх прав звертатися до прокуратури або до суду.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Статті за темою

Усі статті за темою

Праця осіб з інвалідністю: які пільги та гарантії передбачені

Особа з інвалідністю — особа зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов’язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист.
3607

Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю

Протягом року кадрові служби пильнують, аби на підприємстві працювали особи з інвалідністю у кількості, що відповідає нормативу робочих місць. Однак дуже часто з’ясовується, що норматив не виконано. Одна з причин — оскільки у розрахунку беруть участь усереднені показники, після заокруглень фактична чисельність осіб з інвалідністю виявляється меншою, аніж планували. Як уникнути такої проблеми?
14774

Зразок виробничої характеристики для працівника, який оформлює інвалідність у МСЕК

Медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) працівник повинен пройти для встановлення інвалідності. Для цього необхідна виробнича характеристика, шаблон якої розробили експерти Системи.
19631

Порядок працевлаштування осіб з інвалідністю

Держава захищає права працівників з інвалідністю та гарантує їм право на роботу. Як приймати на роботу таких працівників і дотримати вимог законодавства? Як оформити наказ про прийняття на роботу інваліда? Вберегтися від помилок під час працевлаштування осіб з інвалідністю допоможе консультація нашого експерта
32154

Звіт 10-ПОІ: коли і як правильно подавати

Звіт про працевлаштування інвалідів — один із найскладніших в кадровій практиці. Чимала кількість рядків для заповнення вимагає високої концентрації та уважності до деталей, а помилка тягне за собою накладання штрафу. Хто, як і в які терміни має подати звіт 10-ПОІ, роз’яснюємо у статті
24334

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді