Смерть ФОПа: що робити працівнику?

Порядок дій у такій ситуації затверджено урядом

Смерть ФОПа: що робити працівнику?Працівник може ініціювати розірвання трудового договору, якщо його роботодавець (фізична особа) помер або зник безвісти. Кодекс законів про працю України визнає такі обставини законною підставою (ст. 36).

Як звільнитися працівнику в разі смерті роботодавця-фізособи

Кабінет Міністрів від 14 жовтня 2022 р. затвердив відповідний Порядок припинення трудового договору у разі смерті роботодавця — фізичної особи або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою .

Так, для припинення трудового договору працівник може звернутися до будь-якого центру зайнятості. При цьому потрібно буде подати пакет документів:

  • заява про припинення трудового договору (має містити інформацію про смерть або відповідне рішення суду);
  • копії документів, що підтверджують смерть роботодавця або набрання законної сили відповідним рішенням суду;
  • копії документів на посвідчення особи та РНОКПП;
  • копія примірника трудового договору або наказу про прийняття на роботу (якщо такого немає, можна надати відомості з Держреєстру соціального страхування);
  • копію трудової книжки (якщо є).

Також у звернення потрібно надати інформацію про роботодавця (ПІБ, РНОКПП).

Повідомляти Пенсійний фонд та Державну податкову службу працівникові не потрібно — це зробить центр зайнятості у день подання заяви (цей день і вважають датою припинення трудового договору).

Працівник може вимагати, щоб у центрі зайнятості внесли до його трудової книжки необхідні записи. В такому це роблять не раніше, ніж за три робочі дні з дня подання заяви (запис здійснюють на підставі відомостей з реєстру застрахованих осіб). 

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Покроковий алгоритм при звільненні за прогул

Легким в оформленні звільнення працівника за прогул вважає лише той, хто ніколи його не проводив. Зі сторони здається, що достатньо скласти акт, визнати причину неявки на роботу не поважною і підготувати відповідний наказ. Однак, пам’ятайте, що проблеми можуть виникнути потім. Приміром, звільнений працівник подасть позов до суду і доведе, що ви припустилися процедурної помилки під час звільнення по статті за прогул. Щоб уникнути подібних неприємностей, потрібно не тільки мати загальну уяву про складові процедури, але й розуміти порядок оформлення звільнення за прогул без поважних причин. Тож дійте за алгоритмом від експертів Експертус Кадри.
142363

Звільнення вагітних жінок: коли можливо, а коли — ні

Кожен, хто хоч раз прочитав КЗпП, певен: якщо на робочому місці з’являється вагітна, звільнити її неможливо, а якщо можливо, то лише ліквідувавши підприємство. Трапляються навіть такі ситуації, коли вагітна пише заяву про звільнення за власним бажанням, а їй відмовляють, посилаючись на вимоги законодавства. Утім, існує реальна можливість у разі необхідності припинити трудові відносини з вагітною працівницею. Звісно, не за чиєюсь забаганкою, а лише тоді, коли це справді єдиний вихід із ситуації.
42458

Алгоритм дій під час звільнення за угодою сторін

Звільнення за згодою сторін — одна із найпоширеніших підстав для припинення трудового договору. Які нюанси слід врахувати під час розірвання трудового договору за згодою сторін? Як регулює питання щодо звільнення за згодою сторін стаття КЗпП? Чи передбачає звільнення за згодою сторін виплати працівнику? Дізнайтеся порядок звільнення за згодою сторін та врахуйте застороги.
649278

Компенсація за невикористану відпустку при звільненні та заміна за бажанням працівника

Компенсація відпустки при звільненні — право працівників. Читайте у статті: що таке відпускні при звільненні; як розрахувати кількість днів компенсації за невикористану відпустку; коли можлива заміна відпустки грошовою компенсацією; чи законна грошова компенсація за невикористану відпустку без звільнення; як нараховується компенсація за невикористану відпустку?
188673

Звільнення директора товариства

Як оформити звільнення директора товариства, внести правильний запис до трудової книжки про звільнення директора, одержати зразки наказів про виконання обов’язків та про звільнення директора? Пропонуємо скористатися нашими порадами у цій статті
108718

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді