Відрядження сумісника за основним місцем роботи: оформлюємо правильно

Особа працює у установі за сумісництвом, але його відправляють у робочу поїздку з місця основної праці. Відомо, що можна оформити відпустку на період відрядження сумісника за власний рахунок, але 15 днів відпустки працівник уже використав у поточному році. Які ще можливі варіанти затвердження відсутності робітника за сумісництвом?

Згідно з третім абзацом 14 пункту Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну України від 13.03.1998 № 59 встановлено, що саме установа, яка направила робітника у робочу поїздку, оплачує його працю. Якщо одночасно направлено у відрядження працівника основним роботодавцем та з місця роботи за сумісництвом, то відрядження відшкодовується сумісникам на основі їх витрат обома установами, причому вони розподіляються за їх згодою.

Оскільки законодавством не визначено порядок оформлення відсутності працівника за сумісництвом при направленні у відрядження з основного місця праці, він визначається за домовленістю сумісника та роботодавця.

Приклад

Суміснику можна надати відпустку без збереження зарплати, тобто в такому випадку заробітна плата при відрядженні сумісника не буде збережена. Це визначено Законом України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР. Також можливий варіант увільнення від роботи, написавши заяву про увільнення від роботи без збереження оплати праці на час перебування у робочій поїздці.

Заява про увільнення від роботи без збереження зарплати на час відрядження за основним місцем роботи (скачати

заява на відрядження сумісника

Копія наказу про відрядження засвідчена на місці основного працевлаштування, або довідка з вказанням строку перебування може бути додана до заяви.

Якщо роботодавець згоден, він затверджує наказ про увільнення від праці. В такому випадку неявка особи на робоче місце на підставі наказу фіксується в табелі обліку використання робочого часу літерою «І», що означає — інші причини неявки.

Зверніть увагу, що увільнення від роботи через відрядження зовнішнього сумісника з основного місця роботи не враховується в стаж роботи для отримання права на щорічну відпустку. (ст. 9 Закону України «Про відпустки»).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді