Повна матеріальна відповідальність працівників

Працівники зобов’язані нести матеріальну відповідальність за заподіяну підприємству шкоду, гарантії щодо якої визначені Главою ІX КЗпП. Законодавством передбачено покладення на працівників обмеженої та повної матеріальної відповідальності. Про останню і йтиметься далі.

Повна матеріальна відповідальність полягає в тому, що працівник зобов’язаний відповідати за заподіяну підприємству шкоду в повному обсязі без будь-яких обмежень. Переважно, такий вид матеріальної відповідальності застосовується до працівників, до обов’язків яких належить зберігання, оброблення, продаж, перевезення або застосування під час виконання роботи переданих їм цінностей.

КЗпП передбачено, що повна матеріальна відповідальність покладається на працівника шляхом  укладення письмового договору про повну матеріальну відповідальність.

Такі можуть бути укладені з працівниками, що:

  • досягли 18­ти років, тобто повнолітніми;
  • обіймають посади або виконують роботи, безпосередньо пов’язані зі зберіганням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням або застосуванням у процесі виробництва переданих їм цінностей.

Перелік таких посад і робіт, а також типовий договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність затверджуються в порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України (ст. 135­1 КЗпП).

Повна матеріальна відповідальність працівників

Скачати перелік посад і робіт, на яких покладається повна матеріальна відповідальність

За часів незалежної України такого переліку розроблено не було. Тож і досі користуємося нормативним актом СРСР — Переліком посад і робіт, які заміщаються або виконуються робітниками, з якими підприємством, установою, організацією можуть укладатися письмові договори про повну матеріальну відповідальність за незабезпечення збереження цінностей, які були передані їм для збереження, обробки, продажу (відпуску), перевезення або застосування в процесі виробництва, а також типовим договором про повну індивідуальну матеріальну відповідальність працівника, затвердженими постановою Державного комітету Ради Міністрів СРСР з праці та соціальних питань і Секретаріатом ВЦРПС від 28.12.1977 № 447/24.

До відома

Про те, чи потрібно складати наказ про повну матеріальну відповідальність — читайте у консультації «Чи матиме юридичну силу наказ про повну матеріальну відповідальність»


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді