Виробничий календар для шестиденного робочого тижня — 2017

Автор
порталу «Кадровик-01»
Законодавством про працю встановлено норму тривалості робочого часу лише на тиждень — 40 год. Решта норм — на місяць, квартал, півріччя, рік — розрахункові. Вони залежать від тривалості робочого тижня, робочого дня, а також від того, які дні встановлено вихідними. До вашої уваги розрахунок норм тривалості робочого часу при шестиденному робочому тижні на 2017 рік.

Тривалість щоденної роботи визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку або графіками змінності, які затверджує роботодавець за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства.

На підприємствах, де не може бути перервана робота в загальний вихідний день у зв’язку з необхідністю обслуговування населення (магазини, підприємства побутового обслуговування, театри, музеї тощо), вихідні дні встановлюються місцевими радами (ст. 68 КЗпП).

На підприємствах, зупинення роботи яких неможливе з виробничо-технічних умов або через необхідність безперервного обслуговування населення, а також на вантажно-розвантажувальних роботах, пов’язаних з роботою транспорту, вихідні дні надаються в різні дні тижня почергово кожній групі працівників згідно з графіком змінності, що затверджує роботодавець за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства (ст. 69 КЗпП).

Більшість підприємств працює за п’ятиденним робочим тижнем з двома вихідними днями (ч. 1 ст. 52 КЗпП).

Традиційно для таких підприємств щороку в липні-серпні Мінсоцполітики* й експерти журналу «Кадровик-01» рахують норму тривалості робочого часу на наступний рік за календарем п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю при однаковій тривалості часу роботи за день протягом робочого тижня та відповідним зменшенням тривалості роботи напередодні святкових та неробочих днів.

* Лист «Про розрахунок норми тривалості робочого часу на 2017 рік» від 05.08.2016 № 11535/0/14–16/13.

Водночас на підприємствах, де за характером виробництва та умовами роботи запровадження п’ятиденного робочого тижня є недоцільним, встановлюється шестиденний робочий тиждень з одним вихідним днем. При шестиденному робочому тижні тривалість щоденної роботи не може перевищувати 7 год. при тижневій нормі 40 год., 6 год. при тижневій нормі 36 год. і 4 год. при тижневій нормі 24 год. (ч. 2 ст. 52 КЗпП). Тривалість роботи напередодні вихідних днів не може перевищувати 5 годин.

Також пам’ятаймо, що при 40-годинному робочому тижні тривалість роботи напередодні святкових і неробочих днів скорочується на одну годину як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні (ст. 53 КЗпП).

Приклад

В організації встановлено шестиденний робочий тиждень з одним вихідним (неділя) та визначено (відповідно до вимог ч. 2 ст. 53 КЗпП) тривалість роботи у суботу (напередодні вихідного) — 5 годин.

Якщо святковий або неробочий день (ст. 73 КЗпП) припадає на неділю, то тривалість роботи у суботу має бути скорочена на 1 годину і становитиме 4 години; якщо святковий або неробочий день припадає на інший день тижня, то тривалість роботи у передсвятковий робочий день становитиме 6 годин.

Передсвятковий робочий день не скорочується на одну годину лише працівникам, якимвідповідно до статті 51 КЗпП становлено скорочений робочий час.

Якщо святковий день чи день релігійного свята припав на вихідний день, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого (ч. 3 ст. 67 КЗпП).

Зокрема, за графіком шестиденного робочого тижня з вихідним днем у неділю в 2017 році у зв’язку зі збігом святкових (неробочих днів) з неділею переносяться вихідні дні:

  • з неділі 1 січня (Новий рік) — на понеділок 2 січня;
  • з неділі 16 квітня (Пасха (Великдень)) — на понеділок 17 квітня;
  • з неділі 4 червня (Трійця) — на понеділок 5 червня.

Скачати розрахунок норми тривалості робочого часу на 2017 рік при шестиденному 40-годинному робочому тижні з одним вихідним днем у неділю при однаковій тривалості часу роботи з понеділка по п’ятницю та скороченням тривалості роботи напередодні вихідних, святкових та неробочих днів.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді