Особливості виплати компенсації за невикористану відпустку

В Україні законодавчо передбачено можливість отримання грошової компенсації невикористаної відпустки у випадку звільнення. Та чи за усі види відпусток можна отримати компенсацію?

Керуючись статтею 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки), а саме частиною четвертою, а також частиною четвертою статті 83 Кодексу законів про працю України (КЗпП), право на отримання грошової компенсації частини основної відпустки, яка не була використана, може бути надане деяким працівникам. При цьому тривалість щорічної основної та додаткових відпусток має бути не менше 24 календарних днів.

Які відпустки підлягають компенсації

Роботодавець може надати компенсацію за такі види невикористаних щорічних відпусток:

Хто вправі отримати компенсацію

Усім відомо, що працівникам виплачують «відпускні» при звільненні. Проте є категорії працівників, які можуть замітини частину невикористаної відпустки грошовою компенсацією, не звільняючись.

Не всі працівники мають право компенсувати частину невикористаної відпустки, якщо вони не звільняються.

До таких, зокрема належать працівники, тривалість відпустки яких становить не більше 24-х к. д. Претендувати на компенсацію невикористаної відпустки вони можуть лише у разі звільнення.

Ті працівники, які мають збільшену тривалість відпустки — приміром, для інвалідів І і ІІ групи передбачено 30 к. д. щорічної основної відпустки, а для інвалідів ІІІ групи — 26 к. д., — можуть компенсувати частину невикористаних днів відпуски не звільняючись, але за умови, що буде використано 24 к. д. відпустки протягом робочого року.

Працівникам віком до 18 років також гарантовано збільшену тривалість щорічної відпустки — 31 к. д. Але саме ця категорія працівників вправі отримати компенсацію за невикористану відпустку лише при звільненні.

Читайте також: Працевлаштування неповнолітніх в Україні: які пільги та гарантії передбачено

Компенсувати невикористану відпустку «на дітей» також можна лише у разі звільнення з роботи, оскільки така відпустка належить не до щорічних, а до соціальних. А як уже було зазначено, компенсації підлягають лише щорічні відпустки.

Розрахунок компенсації за невикористану відпустку

В Україні немає законодавчо закріпленого порядку розрахунку кількості днів щорічної відпустки. Тому користуємося рекомендацією Мінсоцполітики (листи від 24.06.2011 № 208/13/116-11від 27.03.2013 № 321/13/84-13) для обчислення тривалості щорічної відпустки пропорційно відпрацьованому часу використовувати механізм нарахування заробітної плати за період відпустки згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.1995 № 100, і застосовуємо формулу:

        24 к. д. відпустки
------------------------------------------------------------------- 
≈ 0,067 к. д.
            (366-10)

Одержаний результат необхідно помножити на кількість календарних днів, не враховуючи святкові та неробочі дні, відпрацьованих працівником за робочий період, і заокруглити.

Увага!

У зв’язку з установленням свята — Дня захисника України, — що відзначають 14 жовтня, кількість святкових і неробочих днів збільшилася до 11.

Корисна консультація: Як розрахувати дні невикористаної відпустки при звільненні

Порядок встановлення компенсаційної виплати за відпустку

Щоб отримати грошову виплату частини щорічної відпустки, працівник повинен подати заяву із відповідним проханням. У ній необхідно вказати кількість днів, що підлягають компенсаційній виплаті, вид відпустки, а також термін, за який буде надаватись компенсація.

Зі своєї сторони роботодавець перевіряє правомірність надання компенсації. Він має перевірити:

  • чи дійсно підлягає компенсаційній виплаті вказаний тип відпустки;
  • чи використані протягом робочого року сумарно 24 к. д. відпустки;
  • чи завершився робочий рік, за який працівник бажає отримати виплату.

У випадку дотримання усіх необхідних умов, роботодавцем видається наказ, у якому він підтверджує заміну частини щорічної відпустки на грошову компенсацію. У наказі необхідно вказати тип відпустки, а також тривалість відпустки, що буде компенсуватись, і робочий рік, за який виплачуватиметься компенсація.

З цим наказом обов’язково ознайомлюється працівник, а далі — реєструють у Журналі реєстрації наказів з кадрових питань тимчасового строку зберігання. Копію наказу передають до бухгалтерії.

Інформація про використані дні щорічної відпустки вносяться в особову картку працівника, а до графіка відпусток — інформацію щодо виплати компенсації за дні відпустки.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді