Графік змінності роботи: затвердження та ознайомлення працівників

В організації запроваджено підсумований облік робочого часу. Чи обов’язково затверджувати графік роботи на наступний місяць за два місяці, чи можна його затверджувати останнього дня поточного місяця? Чи може затверджуватися графік роботи як форма табеля використання робочого часу?

Графіки змінності складають на обліковий період із дотриманням установленої тривалості робочого часу, обрахованої за календарем з розрахунку шестиденного робочого тижня, семигодинного робочого дня (чи відповідного скороченого робочого дня) з урахуванням скороченого робочого часу напередодні вихідних днів — до 5 годин і напередодні святкових і неробочих днів — на 1 годину. У порядку, встановленому в колективному договорі, норма робочого часу за обліковий період може визначатися за графіком п’ятиденного робочого тижня.

Графіки змінності складають і доводять до відома працівників,зазвичай, не пізніше ніж за один місяць до введення їх в дію (п. 13 Типових правил внутрішнього трудового розпорядку для робітників та службовців підприємств, установ, організацій, затверджених постановою Держкомпраці СРСР від 20.07.1984 № 213).

Конкретний строк складання графіків змінності на обліковий період та ознайомлення з ними працівників установлюють у колективному договорі та Правилах внутрішнього трудового розпорядку.

Затверджує графіки змінності адміністрацієя за погодженням із виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником).

Графіки змінності можна складати за типовою формою П-5 «Табель обліку використання робочого часу», затвердженою наказом Держкомстату України «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05.12.2008 № 489, або за іншою формою, визначеною додатком до колективного договору або локальним нормативним актом (наприклад, Положенням про облік використання робочого часу).

Тобто графіки змінності — це план табеля обліку використання робочого часу, складений до початку облікового періоду, що не враховує періоди хвороби працівників, незаплановані відпустки, прогули тощо.

Увага!

У проекті Трудового кодексу питання щодо затвердження графіків вирішено так: графіки змінності, що затверджуються на строк понад один місяць або без обмеження строку, доводяться до відома працівників не пізніше ніж за два тижні до їх запровадження. Графіки змінності, що встановлюються на один місяць, доводяться до відома працівників не пізніше ніж за тиждень до початку місяця. Встановлення графіків змінності на строк менш як один місяць не допускається (ч. 4 ст. 141 проекту Трудового кодексу).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді