Перелік робіт, які не є сумісництвом, та заборона на сумісництво

Трудовим законодавством гарантоване право кожному громадянину реалізовувати свої здібності до продуктивної та творчої праці, уклавши трудовий договір із одним чи декількома працедавцями.

Але є певні види робіт, які можна виконувати поза основною роботою та роботою за сумісництвом. Тож, поговорімо про те, які види робіт не вважаються сумісництвом, а також — яким категоріям працівників заборонено виконувати роботу за сумісництвом.

Роботи, які не вважаються сумісництвом

1. Літературна робота, зокрема — редагування, переклад та рецензування окремих товарів. Оплачується така робота з фонду авторського гонорару.

2. Технічна, медична, бухгалтерська та інша експертиза з разовою оплатою праці.

3. Педагогічна робота з погодинною оплатою праці в обсязі не більш як 240 годин на рік.

4. Виконання обов’язків медичних консультантів установ охорони здоров’я в обсязі не більш як 12 годин на місяць з разовою оплатою праці.

5. Керівництво аспірантами в науково-дослідних установах і вищих навчальних закладах науковців та висококваліфікованих спеціалістів, які не перебувають у штаті цих установ та учбових закладів, з оплатою їх праці в розрахунку 50 годин на рік за керівництво кожним аспірантом; завідування кафедрою висококваліфікованими спеціалістами, у тому числі тими, що займають керівні посади в навчальних закладах і науково-дослідних установах з оплатою в розрахунку 100 годин за навчальний рік.

6. Проведення консультацій науковими працівниками науково-дослідних інститутів, викладачами вищих навчальних закладів та інститутів удосконалення лікарів, головними спеціалістами органів охорони здоров’я в лікувально-профілактичних установах в обсязі до 240 годин на рік з погодинною оплатою праці.

7. Робота за договорами провідних наукових, науково-педагогічних і практичних працівників по короткостроковому навчанню кадрів на підприємствах і в організаціях.

8. Робота без зайняття штатної посади на тому самому підприємстві, в установі, організації, виконання учителями середніх загальноосвітніх та викладачами професійних навчально-освітніх, а також вищих навчальних закладів обов’язків по завідуванню кабінетами, лабораторіями і відділеннями, педагогічна робота керівних та інших працівників учбових закладів, керівництво предметними та цикловими комісіями, керівництво виробничим навчанням та практикою учнів і студентів, чергування медичних працівників понад місячну норму робочого часу і т ін.

Робота учителів і викладачів середніх загальноосвітніх, професійних та інших навчально-виховних закладів, а також вищих навчальних закладів, прирівнених до них по оплаті праці працівників, концертмейстерів і акомпаніаторів навчальних закладів по підготовці працівників мистецтв та музичних відділень (факультетів) інших вищих навчальних закладів, у тому самому навчальному закладі понад установлену норму учбового навантаження, педагогічна робота та керівництво гуртками в тому самому навчальному закладі, дошкільному виховному, позашкільному навчально-виховному закладі.

9. Переписування нот, яке виконується за завданнями підприємств.

10. Організація та проведення екскурсій на умовах погодинної або відрядної оплати праці, а також супроводження туристських груп у системі туристично-екскурсійних установ профспілок.

11. Інша робота, яка виконується в тому разі, коли на основній роботі працівник працює неповний робочий день і відповідно до цього отримує неповний оклад (ставку), якщо оплата його праці по основній та іншій роботі не перевищує повного окладу (ставки) за основним місцем роботи.

12. Виконання обов’язків, за які установлена доплата до окладу (ставки) в процентах або в українських карбованцях.

Увага!

Виконання робіт, зазначених у пунктах 1, 9, 10, у робочий час не допускається.

Виконання робіт, зазначених у пункті 8, здійснюється залежно від характеру робіт як в основний робочий час, так і за його межами.

Виконання робіт, зазначених у пунктах 2-7, допускається в робочий час з дозволу керівника державного підприємства, установи, організації без утримання заробітної плати.

Джерело: Додаток до Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого наказом Мінпраці, Мінфіну, Мін’юсту України від 28.06.1993 № 43.

Заборона за сумісництво

Певним категоріям працівників законодавство забороняє працювати за сумісництвом. Серед них:

  • особи, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (зокрема, державні службовці, народні депутати, професійні судді). Винятком є викладацька, наукова і творча діяльності, медична практика, інструкторська та суддівська практика із спорту (ст. 25 Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII);
  • керівники держпідприємств, їхні заступники, керівники структурних підрозділів (цехів, відділів, лабораторій тощо) та їхні заступники. Виняток — наукова, викладацька, медична і творча діяльність (п. 4 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.1993 № 245);
  • нотаріуси, помічники нотаріусів, окрім викладацької, наукової і творчої діяльності (ст. 3, 13 Закону України «Про нотаріат» від 02.09.1993 № 3425-ХІІ);
  • адвокати, помічники адвокатів на посадах осіб, зазначених у пункті 1 частини першої статті 4 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» (ст. 7, 16 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» від 05.07.2012 № 5076-VI).

Заборону на сумісництво також може передбачати колективний договір, в якому а окремому додатку буде перелічено осіб, які не можуть паралельно з основною роботою працевлаштовуватися за сумісництвом. Серед таких категорій працівників, зокрема, можуть бути працівники, що мають доступ до комерційної таємниці, зайняті на важких роботах та роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, неповнолітні, вагітні


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді