Жінка працює неповний день під час відпустки для догляду: чи оплачується «лікарняний»?

У разі тимчасової непрацездатності жінки, яка працює на умовах неповного робочого часу в період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, листок непрацездатності видається та оплачується на загальних підставах
Чекліст кадровика Скачати документи відділу кадрів

Відповідно до частини восьмої статті 179 Кодексу законів про працю України (КЗпП) та статті 18 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР за бажанням жінки, батька дитини, баби, діда чи інших родичів, які фактично доглядають за дитиною, у період перебування їх у відпустці для догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. При цьому за ними зберігається право на одержання допомоги в період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Згідно зі статтею 56 КЗпП за угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом (далі — роботодавець) може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом, неповний робочий день або неповний робочий тиждень. На прохання вагітної жінки, жінки, яка має дитину віком до 14 років або дитину-інваліда, у т. ч. таку, що перебуває під її опікуванням або здійснює догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку, роботодавець зобов’язаний встановити їй неповний робочий день або непов­ний робочий тиждень.

Оплата праці у цих випадках провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі — Закон № 1105) право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, мають застраховані громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України.

Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи і час випробування та день звільнення), якщо інше не передбачено законодавством.

Статтею 2 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI визначено що, застрахована особа — фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому законом порядку єдиний внесок.

Отже, оскільки у період роботи з неповним робочим днем жінка, яка доглядає за дитиною до трьох років у період відпустки для догляду за дитиною, отримує заробітну плату (на яку нараховується єдиний соціальний внесок відповідно до пункту 1 статті 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI, частка від якого надходить до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності), ця жінка є застрахованою особою.

Отже, у разі тимчасової непрацездатності жінки, яка працює на умовах неповного робочого часу в період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, листок непрацездатності видається та оплачується на загальних підставах.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді