Трудові гарантії донорам

UA RU
Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Якщо працівник здає кров, кадровик не залишиться осторонь. По-перше, це соціально важлива справа, а добрі справи заслуговують на підтримку. По-друге, закон зобов’язує роботодавця забезпечити донору гарантії.

 

Згідно із Закон України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30.09.2020 № 931-IX (далі — Закон про донорство), увільняємо донора від роботи у день донації, зберігаємо за цей день середній заробіток. Надаємо день відпочинку зі збереженням середнього заробітку.

Пільги та гарантії

1. Безперешкодно відпустити з роботи

Не заважайте працівнику. Якщо отримали заяву із проханням відпустити з роботи для медобстеження чи здавання крові — задовольніть її. Це обов’язок роботодавця.

Чи можна відмовити? У виняткових випадках — так. Роботодавець має право відмовити, якщо відсутність донора на робочому місці може спричинити:

  • загрозу життю чи здоров’ю людей;
  • невиконання завдань, пов’язаних із забезпеченням оборони, безпеки держави та громадського порядку;
  • суттєву матеріальну шкоду;
  • інші тяжкі наслідки.

Відмовляєте — обґрунтуйте.

image70

ПЕРЕВІРКА СТАНУ ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ

2. Увільняйте від роботи зі збереженням середнього заробітку

Роботодавець увільняє від роботи працівника, який є або виявив бажання стати донором, у день медичного обстеження і в день здавання крові. Зберігайте за ці дні середній заробіток. Це обов’язок підприємств, установ, організацій усіх форм власності.

Донор зобов’язаний повідомити роботодавця про свій намір заявою. На підставі заяви видайте наказ про увільнення від роботи.

3. Надавайте додатковий день відпочинку

Роботодавець зобов’язаний надати день відпочинку зі збереженням середнього заробітку безпосередньо після кожного дня здавання крові. За бажанням працівника цей день приєднуйте до щорічної відпустки.

Додатковий день відпочинку надавайте і в разі, якщо працівник здає кров у вихідні, святкові та неробочі дні.

Оформте надання додаткового дня відпочинку наказом.

ЯК ВЕСТИ ОСОБОВУ КАРТКУ П-2

4. Оплачуйте лікарняний у розмірі 100% середньої зарплати незалежно від стажу

Донор має право на оплату лікарняного у розмірі 100% середньої зарплати незалежно від того, скільки років страхового стажу він заробив. Ця пільга діє упродовж року після здавання крові.

5. Соціальний захист

Інвалідність донора, що настала у зв’язку з виконанням ним донорської функції, прирівнюється до інвалідності внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання в порядку, встановленому законом.
У разі смерті донора, що настала внаслідок виконання донорської функції, членам сім’ї померлого, які перебували на його утриманні, призначають пенсію у зв’язку з втратою годувальника.
intensyv

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

 

Донор здав кров під час щорічної відпустки

У разі донації крові та (або) компонентів крові у період щорічної відпустки, таку відпустку продовжують на один день. Відпустку продовжують наказом на підставі заяви працівника та довідки за формою № 435/о «Довідка щодо надання донорам пільг».
 
Трудові гарантії донорамДень відпочинку можна надати лише за донацію під час щорічної відпустки.
 
Працівник не має права на день відпочинку, і відпустку не продовжують, якщо він здав кров під час перебування у будь-якій іншій відпустці, окрім щорічної (відпустки на дітей або без збереження зарплати).

Як забезпечити трудові гарантії працівникам-донорам

Гарантії працівникам-донорам

Трудові гарантії донорам РОЗГОРНУТИ ТАБЛИЦЮ

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді