Дата закінчення лікарняного з вагітності та пологів

UA RU
Працівниця надала листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами. У графі «Стати до роботи» лікар зазначив 126-й, останній день відпустки. Чи правильно проставили дату?

Якщо лікар проставив дату 126-го дня відпустки з вагітності й пологів — це правильно. Це відповідає вимогам п. 9 Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, що затвердили МОЗ, Мінпраці, ФСС з ТВП, ФСС від НВП та ПЗ наказом від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406 (далі — Інструкція № 532).

Робота з е-лікарняними

Утім, не буде помилкою, якщо лікар зазначить у цій графі день, наступний за 126-м днем відпустки.

На підставі медичного висновку жінкам надають оплачувану відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю:

  • до пологів — 70 календарних днів;
  • після пологів — 56 календарних днів, починаючи з дня пологів (70 календарних днів — у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів).

Підстава — стаття 17 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР.

Лікарняний у зв’язку з вагітністю та пологами видають за місцем спостереження за вагітною з 30 тижнів вагітності на 126 к. д.(п. 6.1 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 № 455).

У лікарняний, який видали у зв’язку з вагітністю та пологами, записують:

  • у графі «Звільнення від роботи» — одним рядком сумарну тривалість відпустки з відміткою дати, коли ЛН відкрили;
  • у графі «Стати до роботи» — дату закінчення відпустки.

Але дата закінчення відпустки, яку лікар зазначив у графі «Стати до роботи», визначає саме день, у який сплине 126 днів відпустки з вагітності та пологів. Отже, працівниця повинна стати до роботи наступного дня.

Такої думки дотримує і ФСС з ТВП у роз’ясненні «Щодо заповнення лікарями закладів охорони здоров’я листків непрацездатності з причини непрацездатності «вагітність та пологи» від 11.06.2019, що розмістило на своєму сайті Управління виконавчої дирекції Фонду в Херсонській області.

Фахівці ФСС за результатами перевірок встановили, що лікарі дійсно по-різному заповнюють графу «Стати до роботи» лікарняного. Є лікарі, які зазначають останній день відпустки з вагітності та пологів, але є й такі, що зазначають день, коли працівниця повинна фактично стати до роботи.

Аби уникнути непорозумінь, лікар може зазначити у графі «Примітки» лікарняного саме ту дату, коли жінка повинна стати до роботи.

Допомогу з вагітності та пологів застрахованій особі виплачують за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами — 70 + 56 (70) к. д. Жінкам, віднесеним до 1–3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомогу з вагітності та пологів виплачують за 180 календарних днів (90 — до пологів та 90 — після пологів). Розмір допомоги обчислюють сумарно та надають у повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів. Підстава — абзац 2 частини 1 статті 25 Закону № 1105.

Коли комісія із соціального страхування підприємства ухвалюватиме рішення призначити допомогу з вагітності та пологів, перевірить кількість днів відпустки та зазначить у протоколі саме 126 днів.

Працівниця повинна стати до роботи/оформити відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років/оформити щорічну або соціальну відпустку на дітей тощо на 127-й деньвід дня, з якого відкрили лікарняний. Отримати за один і той самий день і допомогу з вагітності й пологів, і зарплату, або оформити інший вид відпустки не можна.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді