Соціальна відпустка на дітей: основні акценти

UA RU
Працівникам, які мають двох і більше дітей до 15-річного віку (та за інших підстав), державою гарантоване право на отримання додаткової соціальної відпустки на дітей. Право на таку відпустку відповідні працівники мають щороку, хоча додаткова відпустка на дітей не належить до щорічних, а є соціальною.

Хто має право на соціальну відпустку на дітей

Додаткову відпустку працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — інваліда з дитинства підгрупи А І групи (далі — соціальна відпустка на дітей) надають:

  • жінці, яка працює і:
  • має двох або більше дітей віком до 15 років;
  • має дитину-інваліда (у т.ч. інваліда з дитинства підгрупи А І групи);
  • усиновила дитину;
  • є одинокою матір’ю;
  • батьку дитини або інваліда з дитинства підгрупи А І групи, який виховує їх без матері (зокрема, у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);
  • особі, яка взяла під опіку дитину або інваліда з дитинства підгрупи А I групи;
  • одному з прийомних батьків (ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР; далі — Закон про відпустки).

Тривалість соціальної відпустки на дітей

Тривалість соціальної відпустки на дітей за однією підставою — 10 календарних днів (к. д.), за кількома підставами — 17 к. д. (ст. 182-1 КЗпП, ст. 19 Закону про відпустки).

Соціальна відпустка на дітей: основні акценти Читайте також: Максимальна тривалість щорічних відпусток

Мінсоцполітики у листі від 14.04.2008 № 235/0/15-08/13 роз’яснює, що кожна підстава для надання відпустки, визначена статтею 19 Закону про відпустки, — це окрема підстава. Такого висновку дійшли Мінпраці, Мін’юст і Головне науково-експертне управління Апарату ВР України за результатами правової експертизи цього питання.

До якого віку дитини працівниці надавати соціальну відпустку на дітей

Право на відпустку на дітей залежить від віку дитини.

Статтею 19 Закону про відпустки визначено вік дітей тільки для такої категорії, як «жінка, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років». Вік дитини-інваліда, всиновленої дитини, дитини під опікою, дитини одинокої матері (батька) цим Законом не встановлено, тому керуйтеся загальними нормами законодавства.

Дитина — це особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно із законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше (ст. 1 Закону України «Про охорону дитинства», ст. 2 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми»).

Тому жінка, яка працює і має дитину-інваліда; всиновлену дитину; одинока мати; батько, який виховує дитину без матері, мають право на цю відпустку до досягнення дитиною повноліття.

Соціальна відпустка на дітей: основні акценти Читайте також: Соціальна відпустка опікуну: тривалість та умови надання

Опіку встановлюють над дитиною, яка не досягла 14 років, а піклування — над дитиною віком від 14 до 18 років (п. 2 ст. 243 Сімейного кодексу України).

Отже, особа, яка взяла дитину під опіку, має право на додаткову соціальну відпустку до досягнення дитиною 14 років, а особа-піклувальник — від досягнення дитиною 14 років і до виповнення 18 років.

Як оформити соціальну відпустку на дітей

При оформленні соціальної відпустки на дітей пам’ятайте низку правил.

Правило 1. Відпустка на дітей належить до соціальних відпусток, а не щорічних (п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону про відпустки), і:

  • надається понад щорічні відпустки, передбачені статтями 6, 7 і 8 Закону про відпустки, а також понад щорічні відпустки, встановлені іншими законами та нормативно-правовими актами (ч. 7 ст. 20 Закону про відпустки);
  • переноситься на інший період або продовжується у порядку, передбаченому для перенесення щорічних відпусток, визначеному статтею 11 Закону про відпустки (ч. 7 ст. 20 Закону про відпустки);
  • підлягає грошовій компенсації (за всі дні невикористаної відпустки) при звільненні (ст. 24 Закону про відпустки);
  • надається за календарний, а не за робочий рік (ст. 19 Закону про відпустки).

Правило 2. Щоб скористатися правом на соціальну відпустку працівник має надати до кадрової служби підтвердні документи. Як правило, працівники знають про свої права і надають відповідні документи при прийнятті на роботу.

Правило 3. Якщо відпустку на дітей заплановано з конкретними датами графіком відпусток, заяву писати не потрібно. Роботодавець лише повідомляє працівника про дату початку відпустки і видає наказ.

Правило 4. Якщо відпустку не заплановано заздалегідь або її просить нещодавно прийнятий працівник, він має написати заяву.

Увага!

Оскільки Закон про відпустки не регламентує порядок надання додаткової відпустки на дітей, зазначте, наприклад у Правилах внутрішнього трудового розпорядку, положення, яке зобов’язуватиме працівників завчасно подавали заяви на відпустку, передбачену статтею 19 Закону про відпустки.

Термін попередження кожне підприємство визначає самостійно, зважаючи на чисельність персоналу, організаційну структуру, територіальну роз’єднаність структурних підрозділів, наявність централізованої (децентралізованої) системи ведення кадрового діловодства та організації бухгалтерського обліку, спосіб нарахування і виплати зарплати.

Додаткову відпустка на дітей суміснику, що працює неповний робочий час

Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників (ч. 3 ст. 56 КЗпП).

Підстави для надання додаткової соціальної відпустки на дітей, визначає стаття 19 Закону про відпустки.

Соціальна відпустка на дітей: основні акценти Читайте також: Тривалість, види та порядок надання відпустки сумісникам

Норми Закону про відпустки не містять застережень щодо ненадання додаткової відпустки на дітей сумісникам, або працівникам, які працюють у режимі неповного робочого часу. Отже, відпустку на дітей надають працівникам-сумісникам (зокрема, тим, які працюють неповний робочий час).

Виплата грошової компенсації за невикористану додаткову відпустку на дітей

Правило виплати грошової компенсації за невикористані додаткові відпустки на дітей, визначає стаття 24 Закону про відпустки.

Соціальна відпустка на дітей: основні акценти Читайте також: Компенсація за невикористану відпустку: хто має право отримувати

Роботодавець виплачує працівнику компенсацію тільки при звільненні. Роботодавець зобов’язаний виплатити працівнику компенсацію за соціальну відпустку на дітей, як і за всі невикористані дні щорічної відпустки. Тому працівник не пише заяву на виплату компенсації. Роботодавець у наказі про звільнення вказує кількість невикористаних днів відпустки на дітей, які має оплатити бухгалтерська служба.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді