Наслідки підміни випробування стажуванням — візит інспектора з праці і штраф 30 мінімальних зарплат

Громадяни, які мають статус безробітного, можуть проходити стажування — професійне навчання працівників на виробництві. У всіх інших випадках — роботодавець зобов’язаний оформити працівника на роботу з першого дня виконання ним трудової функції.

Інспектори праці Управління Держпраці у Хмельницькій області під час інспекційного відвідування на території дорожньо-транспортної компанії (м. Хмельницький) виявили працівників, які завантажували та вивантажували деревину із бочок, в яких випалювали деревне вугілля. Трудові відносини з працівниками не були оформлені.

Працівники пояснили, що вони з 09.10.2017 проходять стажування у ФОП, працюючи з 9:00 до 17:00. Трудовий договір вони не укладали, заяву на стажування не писали, трудові книжки не надавали, заробітну плату не отримували.

Наслідки підміни випробування стажуванням — візит інспектора з праці і штраф 30 мінімальних зарплатЧитайте також: Стажування та випробування до оформлення трудових відносин: чи правомірно?

КЗпП не передбачено укладення між фізичною особою — підприємцем та найманим працівником договору на стажування та прийняття працівника на стажування.

Держпраці наголошує — з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається, роботодавець може встановити випробування. Умова про випробування повинна бути вказана в наказі (розпорядженні) про прийняття працівника на роботу (ст. 26 КЗпП). У період випробування на працівників поширюються всі норми законодавства про працю.

Проходити стажування за професією (спеціальністю) на підприємствах (в установах, організаціях) незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, у вільний від навчання час можуть студенти вищих та учні професійно-технічних навчальних закладів, що здобули професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікований робітник», «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст» та продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні, за якою здобувається освіта (ст. 29 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI ). Роботодавець вносить до трудової книжки запис про проходження стажування.

Наслідки підміни випробування стажуванням — візит інспектора з праці і штраф 30 мінімальних зарплатЧитайте також: Стажування та допуск до роботи підвищеної небезпеки

Окрім того, громадяни, які мають статус безробітного, можуть проходити стажування — професійне навчання працівників на виробництві, на тому чи іншому підприємстві, після закінчення якого, підприємство зобов’язується працевлаштувати такого працівника. У всіх інших випадках — роботодавець зобов’язаний оформити працівника на роботу з першого дня виконання ним трудової функції.

Трудовий договір з фізичною особою укладають в письмовій формі (ч. 1 ст. 24 КЗпП). Окрім того, працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому КМУ (ч. 3 ст. 24 КЗпП).

За таке правопорушення передбачений штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного неоформленого працівника (ст. 265 КЗпП).

Наслідки підміни випробування стажуванням — візит інспектора з праці і штраф 30 мінімальних зарплатЧитайте також: Інспекційні відвідування замість перевірок: усе по-новому

Також у ході інспекційного відвідування з’ясовано, що підприємець не уклав трудовий договір у письмовій формі з неповнолітнім працівником (п. 5 ч. 1 ст. 24 КЗпП) та не забезпечив проходження працівником попереднього медогляду (ст. 191 КЗпП). ФОП не вів спеціальний облік працівників, які не досягли 18 років, із зазначенням їх дати народження (ст.189 КЗпП).

За вказані порушення законодавства про працю фізичній особі-підприємцю Управлінням Держпраці у Хмельницькій області винесено штраф у 387 200 грн.

За інформацією Управління Держпраці у Хмельницькій області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27181

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10126

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26978

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30875

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді