Держпраці оприлюднило проект нового Порядку перевірок

16.05.2019 Держпраці оприлюднила на офіційному веб-сайті проект постанови КМУ «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю» (далі — проект)

Готуючи проект Держпраці проаналізувала скарги, що надходили від юридичних та фізичних осіб-роботодавців, на дії інспекторів праці, й урахувала судову практику. Результат — маємо акт, який майже всі заходи впливу з караючих перетворює в превентивні.

Ви пам’ятаєте, що до 14.05.2019 (до скасування попереднього порядку перевірок) роботодавця не притягували до фінансової та адміністративної відповідальності, якщо він усував порушення, виявлене в ході перевірки. Виняток — неоформлені працівники та порушення мінімальних гарантій в оплаті праці.

За результатами контролю у сфері праці за 2018 рік антилідером серед порушень виявились саме порушення в оплаті праці. Нерідко роботодавці припускались одиничних порушень, іноді незначних за сумою. Результат для них був таким, як і для злісних порушників — штраф 10 мінімальних зарплат за кожного працівника, щодо якого припустилися порушення. Роботодавці сплачували штраф у значно більшому розмірі, ніж сума, потрібна на усунення самого порушення.

Проект лояльніший до роботодавців. Так само штрафуватимуть за неоформлених працівників. За всі інші порушення не оштрафують, якщо роботодавець їх усуне.

За що штрафують кадровиків?

Пропозиції та зауваження до проекту приймають до 21.06.2019 за адресою: Державна служба України з питань праці, 01601, м. Київ, вул. Десятинна, 14; e-mail: [email protected]; факс/тел.: (044) 279-05-52.

Проект постанови КМУ «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю»СКАЧАТИ проект нового Порядку перевірок

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27170

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10119

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26968

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30872

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді