Держпраці попередило про особливості роботи неповнолітніх працівників

Праця неповнолітніх — клондайк кадрових помилок і джерело штрафів. Школяри можуть працювати, але кількість умов для роботи просто зашкалює...

Кодекс законів про працю (далі — КЗпП) вважає неповнолітніми осіб, які не досягли 18 років, але прирівнює їх в правах до повнолітніх (ст. 187 КЗпП). Цивільний кодекс визначає вік неповнолітніх від 14 до 18 років (ст. 32 ЦК).

Приймаємо на роботу неповнолітнього: 12 кроків

Управління Держпраці у Дніпропетровській області вважає, якщо особі менше 16 років, роботодавець має обґрунтувати необхідність прийняття такої особи на роботу.

При працевлаштуванні особи віком до 16 років роботодавець має отримати згоду одного з батьків. А якщо майбутньому працівнику від 14 до 15 років, він ще має надати документ, який підтверджує, що працюватиме у вільний від навчання час.

Обов’язковими умовами при працевлаштуванні неповнолітніх також є:

  • попередній медичний огляд з подальшими періодичними щорічними медоглядами за рахунок роботодавця до досягнення 21 року (ст. 191 КЗпП);
  • письмова форма трудового договору (п. 5 ч. 1 ст. 24 КЗпП).

Увага! Випробування при працевлаштуванні неповнолітніх не встановлюють (ч. 3 ст. 26 КЗпП).

Під час роботи роботодавець має встановити неповнолітнім працівникам скорочений робочий час:
  • до 36 годин на тиждень особам від 16 до 18 років;
  • до 24 годин на тиждень особам від 15 до 16 років.
Учні віком від 14 до 15 років, які працюють під час канікул можуть працювати не більше 24 години на тиждень (п. 1 ч. 1 ст. 51 КЗпП).

Також неповнолітніх працівників заборонено:
  • залучати до нічних, надурочних робіт та робіт у вихідні дні (ст. 55, ст. 63, ст. 192 КЗпП, ст. 11 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII; далі — Закон № 2694);
  • застосовувати на важких роботах та на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах (ст. 190 КЗпП, ст. 11 Закону № 2694);
  • залучати до підіймання та переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми (ст. 190 КЗпП, ст. 11 Закону № 2694).

Тривалість щорічної основної відпустки для неповнолітніх працівників становить 31 календарний день (ч. 8 ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки); ст. 75 КЗпП). Роботодавець має надавати її неповнолітньому працівнику за його бажанням у зручний для нього час, навіть якщо він ще не відпрацював безперервно шість місяців на цьому підприємстві. Для цього неповнолітньому працівникові потрібно лише подати заяву.

Держпраці попередило про особливості роботи неповнолітніх працівників
Ірина Житковаголовний редактор Експертус: Кадри
17-річний працівник попросив надати щорічну основну відпустку у день свого народження. Однак цього дня йому виповниться 18 років. Як надати відпустку — як неповнолітньому чи повнолітньому?


Держпраці також нагадує, що розірвання трудового договору з неповнолітнім працівником може відбутися на вимогу батьків, усиновителів, піклувальників неповнолітнього, а також державних органів та службових осіб, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю. Причиною такої вимоги може бути те, що подальша праця неповнолітнього загрожує його здоров’ю або порушує його законні інтереси.

Управління Держпраці наголошує на тому, що Конституція України забороняє будь-яку примусову працю дітей. Залучення їх до роботи можливе лише за умови, якщо вона не перешкоджатиме заняттям в школі та здоров’ю дитини. А також попереджає роботодавців, що експлуатація дитини переслідується Законом.

Галина Бєлікова

експерт Експертус Кадри

Держпраці попередило про особливості роботи неповнолітніх працівників

Вебінар для кадровика

 робота неповнолітнього 2019

Переглянути запис

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16340

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163639

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1366

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді