Робота студентів не є сумісництвом

Законодавство про працю не обмежує право студентів закладів вищої освіти поєднувати роботу з навчанням.

Оформлюємо трудову книжку вперше: 6 кроків

Профспілка працівників освіти і науки України (далі — ПОН) нагадала, що особи, які навчаються у закладах вищої освіти, мають право на трудову діяльність у позанавчальний час (п. 3 ч. 1 ст. 62 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VII; далі — Закон № 1556).

працевлаштування студентів 2019

Особи, які навчаються у закладах вищої освіти, зокрема: студенти, аспіранти, докторанти тощо (ст. 61 Закону № 1556).

Трудові відносини у таких випадках оформлюють за загальними правилами законодавства про працю, як і з будь-яким іншим працівником.

Працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору з роботодавцем (ч. 2 ст. 2 КЗпП).

Робота за трудовим договором осіб, які поєднують її з денною формою навчання, не є сумісництвом і оплачується на загальних підставах (п. 14 постанови Пленуму ВСУ «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» від 24.12.1999 № 13). Аналогічна позиція у Мінсоцполітики (лист від 25.05.2015 № 198/06/186-15).

Законодавство про працю не передбачає обмежень щодо поєднання студентами закладів вищої освіти роботи і навчання. Тому підприємство має право приймати на роботу таких працівників, у т. ч. на умовах повного робочого дня (лист Мінсоцполітики від 25.07.2014 № 301/13/116-14).

Однак, ПОН наголошує, роботодавець, який працевлаштовує неповнолітнього студента, має пам’ятати про гарантії неповнолітнім, зокрема:

  • сорочений робочий час;
  • письмовий трудовий договір.


Ольга Догадіна

провідний експерт Експертус: Кадри

за інформацією Профспілки працівників освіти і науки України

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16308

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163566

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1363

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді