За недопуск до перевірки з праці штрафують роботодавців по всій Україні

Управління Держпраці у різних областях України повідомляють про створення перешкод у проведенні інспекційних відвідувань з боку керівників та посадових осіб підприємств різних форм власності. Управління інформує про штрафні санкції за вчинення перешкод та нагадує про права інспекторів з праці під час перевірки.

У правління Держпраці у Миколаївській області наклало штраф на Ольшанську філію ПАТ «Київ-Дніпровське міжгалузеве підприємство промислового залізничного транспорту» за створення перешкод у проведенні інспекційного відвідування щодо ведення достовірного обліку виконуваної працівниками роботи та бухгалтерського обліку витрат на оплату праці.

За недопуск до перевірки з праці штрафують роботодавців по всій Україні


Вимоги інспектора праці надати документи кадрового та бухгалтерського обліку, необхідні для проведення інспекційного відвідування, залишились не задоволені. У наданні пояснень з предмета інспекційного відвідування представники підприємства теж відмовились.

Держпраці нагадує, що фінансова санкція за такі протидії — штраф у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

Підстави для інспектування з праці: чек-ліст

У свою чергу Головне управління Держпраці у Львівській області за недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю та створення перешкод у її проведенні винесено 3 постанови про накладення штрафу відповідно до абз. 6 ч. 2 ст. 265 КЗпП.

Головне управління закликало роботодавців дотримуватись вимог чинного законодавства про працю. Відтак нагадало про 7 прав інспектора праці.

За недопуск до перевірки з праці штрафують роботодавців по всій УкраїніДізнайтеся про права роботодавця під час унспектування з праці

Фахівець за наявності службового посвідчення безперешкодно та без попереднього повідомлення має право:

1) під час проведення інспекційних відвідувань з питань виявлення неоформлених трудових відносин за наявності підстав, визначених пунктом 5 цього Порядку, о будь-якій годині доби з урахуванням вимог законодавства про охорону праці проходити до будь-яких виробничих, службових, адміністративних приміщень об’єкта відвідування, в яких використовується наймана праця;

2) ознайомлюватися з будь-якими книгами, реєстрами та документами, ведення яких передбачено законодавством про працю, що містять інформацію/відомості з питань, які є предметом інспекційного відвідування, невиїзного інспектування, з метою перевірки їх відповідності нормам законодавства та отримувати завірені об’єктом відвідування їх копії або витяги;

3) наодинці або у присутності свідків ставити керівнику та/або працівникам об’єкта відвідування, іншим особам, що володіють необхідною інформацією, запитання, що стосуються законодавства про працю, отримувати із зазначених питань усні та/або письмові пояснення;

4) за наявності ознак кримінального правопорушення та/або створення загрози безпеці інспектора праці залучати працівників правоохоронних органів;

5) на надання робочого місця з можливістю ведення конфіденційної розмови з працівниками щодо предмета інспекційного відвідування;

6) фіксувати проведення інспекційного відвідування, у тому числі з питань виявлення неоформлених трудових відносин, засобами аудіо-, фото- та відеотехніки;

7) отримувати від органів державної влади, об’єктів відвідування інформацію та матеріали, необхідні для проведення інспекційного відвідування, невиїзного інспектування.

10 заборон для інспектора з праці ➤

Як правильно підготуватися та підготувати працівників до перевірки з праці дізнайтеся й консультації

«Як поводитися під час інспектування, щоб не створити перешкод інспектору і не зашкодити собі».

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27170

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10119

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26968

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30872

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді