Агровиробник офіційно працевлаштував менше ніж 50% працівників

На фермерському господарстві більшість працівників виконували роботу без оформлення трудових відносин.

Агровиробник офіційно працевлаштував менше ніж 50% працівників

Порядок прийняття на роботу

Головне Управлінням Державної податкової служби у Чернівецькій області надіслало до Управління Держпраці у Чернівецькій області акт фактичної перевірки одного із фермерських господарств Хотинського району. Згідно з документом на господарстві було встановлено факт допуску до роботи працівників без належного оформлення трудових відносин.

На час проведення перевірки лише з чотирма працівниками були укладені трудові договори. Ще чотири людини працювали на підставі цивільно-правових угод. Проте дев’ятеро осіб були допущені до роботи супереч ст. 24 КЗпП.

Трудовий і цивільно-правовий договір: принципові відмінності


Згідно з нею заборонено допускати до роботи працівника без укладення із ним трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

На підставі акта перевірки податківців Управлінням Держпраці у Чернівецькій області наклало на власника фермерського господарства штраф у 1 126 710 грн.


Держпраці у Чернівецькій області нагадує, що відповідно до Постанови КМУ від 21.08.2019 року за №823 — «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю», затверджені зміни до Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення.

Зокрема, штрафні санкції накладаються на підставі таких документів:

  • рішення суду про оформлення трудових відносин із працівником, який виконував роботу без укладення трудового договору, та встановлення періоду такої роботи чи роботи на умовах неповного робочого часу в разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, в установі, організації;
  • акта, складеного за результатами заходу державного контролю за додержанням законодавства про працю або зайнятість населення, здійсненого у зв’язку з невиконанням вимог припису;
  • акта, складеного за результатами заходу державного контролю за додержанням законодавства про працю, у ході якого виявлено факти використання праці неоформлених працівників;
  • акта про неможливість проведення інспекційного відвідування/невиїзного інспектування;
  • акта перевірки Державної податкової служби, її територіального органу, у ході якої виявлені порушення законодавства про працю.

Згідно з інформацією Управління Держпраці у Чернівецькій області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27146

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10090

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26948

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30860

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді