Режим надзвичайної ситуації введено у Київській області з 18 березня

Епідемічну ситуацію на території Київської області, спричинену вірусом COVID-19, класифікували як «Медико-біологічну надзвичайну ситуацію природного характеру регіонального рівня».

Режим надзвичайної ситуації введено у Київській області з 18 березня

Василь Володін
тимчасово виконуючого обов’язки голови Київської ОДА

Перший випадок захворювання на коронавірус виявлено на Київщини 17.03.2020. Захворів мешканець Київщини. Після повернення з-за кордону, чоловікові стало зле і він звернувся по допомогу до столичної клініки. Там у нього взяли аналізи, які доставили у центральну вірусологічну лабораторію Центру Громадського Здоров’я МОЗ України, де й підтвердився факт наявності коронавірусу. На цей час пацієнт перебуває на самоізоляції. Над ними встановлений медико-санітарний нагляд. Його близькі також перебувають на самоізоляції.

Режим надзвичайної ситуації введено у Київській області з 18 березняУвага: Закон про запобігання коронавірусу набув чинності

Обласна влада вирішила тимчасово ввести на території Київської області режим надзвичайної ситуації. 18 березня 2020 року відбулося позачергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Київської обласної державної адміністрації. Засідання відбулося під головуванням Василя Володіна, тимчасово виконуючого обов’язки голови Київської ОДА. Про це повідомила перс-служба Київської ОДА.

Режим надзвичайної ситуації введено у Київській області з 18 березня
Ірина Іванченкошеф-редактор журналу «Кадровик-01», експертно-правової системи Експертус Кадри
Те, що в області ввели надзвичайну ситуацію, не означає, що працівники всіх підприємств мають автоматично припинити роботу і розійтися по домах. Комендантської години теж не буде.

«В умовах, коли треба максимально зосередитись на боротьбі із COVID-19, на обласному рівні вживаємо всіх заходів, — повідомив Василь Володін, тимчасово виконуючий обов’язки голови Київської облдержадміністрації. – Першочергово — таких, що стосуються підтримки медичних працівників, матеріально-технічного забезпечення лікарень та інформаційного забезпечення населення. Вже працює гаряча лінія у Департаменті охорони здоров’я КОДА. За телефоном: 0456-31-00-46 лікарі-консультанти надають необхідну інформацію про коронавірус та про допомогу при підозрі на COVID-19.Важливо, щоб люди усвідомили небезпеку захворювання, сумлінно дотримувалися правил безпеки та зберігали спокій».

На захист медиків Київщини додатково виділили понад 19 млн грн. Рішення про виділення додаткових коштів на захист медичного персоналу закладів охорони здоров’я Київської області прийняли на позачерговому засіданні сесії Київської обласної ради 17 березня. З цих коштів понад 11 млн грн виділено на засоби індивідуального захисту для медичного персоналу.

«Київська обласна державна адміністрація сьогодні робить усе можливе аби забезпечити належний захист медичного персоналу на час запровадження карантину. Тому виділені з обласної програми кошти в більшості підуть на індивідуальний захист медиків, а також на медичне обладнання та лікарські засоби. Зберігаємо спокій та працюємо для людей», – підкреслив т.в.о. голови КОДА Василь Володін.

Звертаємо увагу, що режим надзвичайної ситуації — це насамперед особливий режим роботи системи цивільного захисту. Надзвичайна ситуація не спричиняє автоматичного призупинення роботи всіх підприємств, установ, організацій.

Обмежувальні заходи введені по всій країні Урядом, і вони поширюються, у т. ч. на області, де оголошена надзвичайна ситуація. Так, згідно з постановою КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11 березня 2020 р. № 211 (у редакції постанови КМУ від 16 березня 2020 р. № 215) на всій території України установлений карантин з 12 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р.

Також заборонено з 17 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р. роботу суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, зокрема закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення. Виняток — роздрібна торгівля продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами зв’язку, провадження банківської та страхової діяльності, а також торговельної діяльності і діяльності з надання послуг з громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту.

Керівники інших підприємств, установ, організацій самостійно приймають рішення про організацію роботи: призупинення роботи з оголошенням простою чи за можливості запровадження дистанційної роботи вдома.

Як запровадити дистанційну роботу ⇗

Ірина Іванченко

шеф-редактор журналу «Кадровик-01», експертно-правової системи Експертус Кадри


Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25454

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
44105

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33163

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22085

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
56740

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді