Як доїхати на роботу, коли не працює громадський транспорт? Роз’яснює Мінінфраструктури

Роботодавець може підвозити працівників до роботи власним транспортом або укласти договір на перевезення з автоперевізником.

Як доїхати на роботу, коли не працює громадський транспорт? Роз’яснює Мінінфраструктури

Мінінфраструктури нагадало, що з 12.03.2020 до 03.04.2020 на території України оголошено карантин (постанова КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11.03.2020 № 211; далі ― Постанова № 211).

Як запровадити дистанційну роботу

Уряд заборонив з 12 год. 00 хв. 18.03.2020 до 03.04.2020 регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученні (крім перевезення легковими автомобілями).

Перевезення пасажирів автобусами залежно від режиму їх організації можуть бути регулярними, регулярними спеціальними та нерегулярними (п. 13 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою КМУ від 18.02.1997 № 176; далі — Правила № 176).

Постанова № 211 не забороняє регулярні спеціальні перевезення пасажирів автомобільним транспортом.

Регулярні спеціальні перевезення:

  • організовують, щоб перевезти працівників підприємств, установ та організацій, учнів, студентів та інші організовані групи пасажирів;
  • здійснюють відповідно умов, зазначених у паспорті маршруту, та на підставі договору. Згідно з договором автомобільний перевізник надає підприємству, установі та організації ― замовнику послуг, послуги з перевезення організованої групи пасажирів за певним маршрутом і визначеним розкладом руху, протягом передбаченого договором строку (п. 13, 45 — 50 Правил № 176).

Мінінфраструктури повідомило, на даний час дозволено перевозити пасажирів – працівників підприємства, установи, організації за спеціальними регулярними перевезеннями, організованими відповідно до пунктів 13, 45 ― 50 Правил № 176.

Однак Міністерство зауважує: зважаючи на запроваджений на території України карантин, а також з метою захисту здоров’я громадян, перевозити пасажирів можна з урахуванням обмежень кількості пасажирів в одному транспортному засобі — до 10 чоловік в автобусі, що здійснює перевезення пасажирів. Також рекомендують використовувати засоби індивідуального захисту, призначені для протидії COVID-19.

До речі, керманичі міст та керівники вже організовують підвезення працівників до роботи.

Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що на час запроваджених обмежень, міська влада організовує транспорт для розвезення на роботу медиків, правоохоронців і працівників підприємств, що забезпечують життєдіяльність міста.

Також власним транспортом доставляють персонал до роботи в Інститут серця МОЗ України. Як це організували, розповів його керівник Б. Тодуров у Фейсбуці.

За інформацією Урядового порталу

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
55601

Внутрішнє сумісництво: наказ, особова картка, облік робочого часу

З листа до редакції: «Декілька років тому ми дозволили жінці-лаборанту працювати у вільний від основної роботи час за внутрішнім сумісництвом у тій же лабораторії прибиральником виробничих приміщень. За таку роботу ми доплачували їй 50% окладу прибиральника. Зараз ця працівниця вирішила відмовитися від роботи прибиральника. Який слід видати наказ? Оскільки раніше було видано наказ про дозвіл працювати за сумісництвом, то тепер маємо написати «не дозволяємо надалі працювати»? Чи як правильно?»
66161

Погодження обробки персональних даних для передачі сканкопії трудової книжки до Пенсійного фонду

Згода на обробку персональних даних для передання сканкопіїї трудової книжки на перший погляд є важливим кроком у процесі забезпечення відповідності законодавству та захисту особистої інформації. Однак чи потрібна згода на обробку персональних даних для сканкопіїї трудової сьогодні та яку форму вона має, — читайте у статті.
33669

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62282

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді