Як оплачувати період карантину в закладах освіти сумісникам та педагогам з погодинною оплатою?

МОН вважає, що простій педагогам оплачують лише за основним місцем роботи. При погодинній оплаті праці педагоги під час простою також нічого не отримують.

Як оплачувати період карантину в закладах освіти сумісникам та педагогам з погодинною оплатою? МОН вважає, що простій педагогам оплачують лише за основним місцем роботи. При погодинній оплаті праці педагоги під час простою також нічого не отримують МОН (л

Як оформляти документи за ДСТУ 4163:2020

МОН (лист від 23.03.2020 № 1/9-173) нагадало, що умови роботи за сумісництвом регламентують постанова КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.1993 № 245 та наказ Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 28.06.1993 № 43.

Скачати лист МОН ✔

Сумісництво ― працівник виконує, крім основної, іншу регулярну оплачувану роботу на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час в того ж або іншого роботодавця. Суміснику оплачують фактично виконану роботу.

Позиція МОН: оскільки сумісники мають основну роботу (в цьому ж або іншому закладі), то зберігати середній заробіток за час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров’я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, мають лише за основним місцем роботи працівника.

Як оплачувати період карантину в закладах освіти сумісникам та педагогам з погодинною оплатою?Не плутайте поняття сумісництво і суміщення

Якщо сумісник є вчителем і виконує під час карантину іншу організаційно-педагогічну роботу, його працю оплачують з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації (п. 77 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом МОН від 15.04.1993 № 102).

Особи, які здійснюють педагогічну роботу з погодинною оплатою та в обсязі не більше 240 годин на рік, що не вважається сумісництвом, отримують заробітну плату за фактично відпрацьований та облікований закладом загальної середньої освіти робочий час в межах тижневого навантаження.

Допоміжно-обслуговуючий персонал закладів загальної середньої освіти, які працюють за сумісництвом і виконують свої трудові обов’язки (прибирання, опалення) отримують заробітну плату відповідно до умов оплати праці встановлених у трудових договорах.

Ольга Догадіна

провідний експерт Експертус: Кадри

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47611

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23387

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
101955

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249032

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді