Як зберегти здоровий глузд в умовах карантину: 7 практичних порад

Скасовані подорожі, поламані плани та постійне відчуття тривоги, — світ з приходом COVID-19 змінився. Як організувати себе, щоб зберегти внутрішню рівновагу, не впасти у відчай та продовжувати насолоджуватися життям.

Як зберегти здоровий глузд в умовах карантину: 7 практичних порад

ТЕМАТИЧКА : Робота під час карантину через коронавірус ⇗

Колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook розповідає: «Відчувати тривогу — нормально. Це одна з наших внутрішніх систем попередження, яка сигналізує про небезпеку чи інші загрози, мобілізує усі фізичні та психічні ресурси і готує наш організм до відбиття чи виходу з небезпечної ситуації».

За словами пані Супрун, час від часу відчуття тривоги може бути корисним. Зокрема, мотивувати підготуватися до екзамену або закінчити завдання на роботі. Згадайте, навіть такі щасливі події, як переїзд до нового будинку або святкування ювілею, теж викликають тривогу. Адже ми боїмося втратити контроль над ситуацією. Отже, переживати через нові і не до кінця досліджені речі — це природно.

Проте пам’ятайте, що «вірус паніки» набагато небезпечніший за коронавірус.

Як зберегти здоровий глузд в умовах карантину: 7 практичних порад

Зокрема, МОЗ радить піклуватися як про своє фізичне, так і про психічне здоров'я.

Якщо ви постійно гуглите симптоми СОVID-19 та приміряєте їх на себе, пам’ятайте – ніякого самолікування. У разі виявлення симптомів коронавірусної інфекції, зверніться до свого сімейного лікаря. Відповідально поставтеся до самоізоляції та дотримуйтеся рекомендацій.

Перед тим, як скуповувати велику кількість продуктів та засобів гігієни, знайте, що товарного дефіциту не буде. Це спосіб маніпуляції свідомістю людей. Ставтеся критично до інформації у ЗМІ, довіряйте лише надійним джерелам.

Уляна Супрун теж підказала, як пережити карантин, та не втратити себе.

7 практичних рекомендацій:

Відокремте те, що знаходиться під вашим контролем, і те, на що вплинути особисто не можете

Зосередьтеся на тому, що ви точно можете зробити. Помийте руки. Нагадайте іншим мити їх. Складіть план дій на випадок надзвичайної ситуації, аби трохи розвантажити мозок. Випишіть номери телефонів сімейного лікаря, найближчого пункту невідкладної медичної допомоги та гарячої лінії для отримання інформації про коронавірус чи допомогу при підозрі. Робіть те, що допомагає почуватися вам у безпеці.

Залишайтеся «тут і зараз»

Занепокоєння ускладнюється, коли ви думаєте не тільки про те, що відбувається зараз, але міркуєте про майбутнє.

Коли ви занепокоєні чимось, що досі не сталося, виконайте просту вправу. Зверніть увагу на речі, які вас оточують в цей момент. Зауважте звуки, кольори, смаки та інші сенсорні відчуття в цю мить і назвіть їх. Залучення в усвідомлену діяльність — це один зі способів заспокоїтися, коли здається, що все існує поза вашим контролем.

Не намагайтеся подолати стрес наодинці

Не стримуйте свої емоції.

Випишіть те, що лежить у вас на душі. Поговоріть з друзями про те, що відчуваєте. Спілкуйтеся з батьками та близькими, яких не можете відвідати. Якщо відчуваєте гостре занепокоєння і не можете з ним впоратися, не соромтеся звернутися по допомогу до фахівця з психічного здоров’я.

Розцінюйте самоізоляцію, як час для самовдосконалення

Приділіть час собі та власними думками. Використайте карантин, що «перевести дух», зупинитися та поміркувати про те, що особисто для вас є найважливішим.

Якщо у вас звільнилося кілька вільних годин — готуйте нові страви, вчіть іноземні мови, малюйте і читайте, скористайтеся дистанційними можливостями, що надають провідні університети, музеї, оперні театри. Зайнятість різноманітними справами дозволить менше відволікатися на тривожні думки та дозволить підтримувати відчуття спокою та контролю.

Організуйте свій день

Якщо працюєте дистанційно або перебуваєте у відпустці, зробіть так, аби він не надто відрізнявся від вашого звичного розпорядку.

Подбайте про своє тіло

Робіть вправи вдома на килимку, танцюйте під улюблену музику, «відвідайте» заняття йогою онлайн.

Не забувайте і про якісний сон та повноцінне харчування. Це допоможе краще справлятися зі стресом і підтримувати захисні функції організму на належному рівні.

Піклуйтеся про інформаційну гігієну

Довіряйте лише перевіреним джерелам. Робіть перерви від перегляду або читання новин. Часом перебування на пульсі постійних оновлень щодо пандемії рівнозначне смутку та відчуттю безсилля. Вимкніть сповіщення новинних сайтів та додатків. Визначте час, коли ви перевірятимете, що відбулося у світі, наприклад, раз на день.

Надзвичайний стан у зв’язку з пандемією: що має знати кадровик ⇗

Пам’ятайте, що життя під час карантину продовжується! Турбота про себе і пильне ставлення до власних потреб допоможе легше пережити цей період. Налагодити робочий процес вам допоможуть настанови експертів журналу «Кадровик-01» та правової системи «Експертус Кадри». Не забувайте мити руки та робіть те, що приносить вам задоволення!

За інформацією МОЗ та Facebook-сторінки Уляни Супрун

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
55601

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62282

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1317

Різниця між дистанційною та надомною роботою та правила її оформлення

Надомна та дистанційна робота 2024 року не втрачає своєї актуальності через дію воєнного стану в країні. Щоб легко орієнтуватися надомна чи дистанційна робота та оформляти їх правильно, дізнайтеся, що спільного мають ці два види віддаленої роботи та чим саме вони відрізняються.
4839

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді