Торгово-промислова палата України спрощує процедуру для отримання сертифіката про форс-мажорні обставини

Необхідні документи можете надіслати електронною поштою.

Торгово-промислова палата України спрощує процедуру для отримання сертифіката про форс-мажорні обставини

Торгово-промислова палата України (ТПП) нагадала, що інформація про порядок отримання сертифікату розміщена на сайті ТПП у розділі «Послуги ― Засвідчення форс-мажорних обставин». Тут є форми заяв та зразки їх заповнення, а також тарифи, рахунок та акти.

Враховуючи ситуацію, в якій опинились більшість підприємців на території України у зв’язку карантином, введеним КМУ, та запровадженням обмежуючих заходів у відповідних сферах, ТПП спростила процедуру подання заяви.

Якщо через форс-мажорні обставини підприємство не може виконати договірні зобов’язання, щоб отримати сертифікат надайте ТПП:

  • заяву, підписану керівником підприємства;
  • копію договору;
  • копію наказу (розпорядження) у зв’язку з необхідністю припинення діяльності на підставі відповідних нормативно-правових актів;
  • повідомлення (сповіщення іншої сторони).

Документи надсилайте в електронному варіанті на електронну адресу: [email protected].

Торгово-промислова палата України спрощує процедуру для отримання сертифіката про форс-мажорні обставиниГарячий урок від Вищої Школи Кадровика: Як оформити дистанційну роботу під час карантину

ТПП наголошує, що сумарний розмір вкладених файлів не може перевищувати 10 Мбайт. Якщо необхідно відправити файли більшого об’єму скористайтесь сервісами файлових сховищ (Google Disk та ін.) та додайте у звернення посилання на файли у сховищі.

Як технічно організувати дистанційну роботу ⇗

ТПП звертає увагу, що заявник має право звертатися до ТПП за засвідченням форс-мажорних обставин, якщо вже порушений строк виконання зобов’язання у зв’язку з введеним карантином.

До речі, сертифікат ТПП про наявність форс-мажорних обставин використовують і в трудових відносинах. На підтвердження — постанова ВСУ від 11.11.2015 по справі № 6-2159цс15.

За інформацією Торгово-промислової палати України

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27147

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10090

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26948

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30861

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді