Мінекономіки роз’яснило, яка діяльність наразі не заборонена і які підприємства тепер можуть приймати клієнтів чи відвідувачів

Блок під заголовком новини 1 Підпишіться на Telegram-канал Кадровик-01. Новини! Тримаємо руку на пульсі усіх змін без паніки та зайвої води

Ми вже відібрали головне для вас
Уряд послабив обмеження для бізнесу. Можуть працювати насіннєві магазини, ветеринарні аптеки, страхові компанії, ветеринарні клініки, СТО.

Мінекономіки роз’яснило, яка діяльність наразі не заборонена і які підприємства тепер можуть приймати клієнтів чи відвідувачів

Надзвичайний стан у зв’язку з пандемією: що має знати кадровик ✔

Мінекономіки нагадало, що Уряд до 24.04.2020 заборонив лише роботу суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів: закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення (підп. 3 п. 2 постанови КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11.03.2020 № 211; далі ― Постанова № 211).

Дозволено здійснювати діяльність, у т. ч. приймаючи відвідувачів, з:

  • торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом, засобами зв’язку за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів;
  • провадження банківської та страхової діяльності, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів, діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, технічного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій, діяльності з ремонту комп’ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку, об’єктів поштового зв’язку за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів;
  • торговельної діяльності та діяльності з надання послуг громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів.

Також були скориговані обмеження при перевезенні пасажирів під час карантину (підп. 4, 5, 6 п. 2 Постанови № 211). Зміни Уряд вніс постановою від 25.03.2020 № 239.

Мінекономіки роз’яснило, яка діяльність наразі не заборонена і які підприємства тепер можуть приймати клієнтів чи відвідувачівДізнайтеся, як правильно надавати відпустку за власний рахунок за згодою сторін на період карантину

Однак Мінекономіки звертає увагу, що суб’єкти господарювання мають забезпечити персонал засобами індивідуального захисту та дотримуватись санітарних та протиепідемічних заходів.

Офіс розвитку малого та середнього підприємництва (SMEDO) спільно з Мінекономіки запустив онлайн ресурс, щоб оперативно інформувати підприємців про умови ведення господарської діяльності під час карантину.

За інформацією Мінекономіки

додаток

Емоційний інтелект кадровика: як будувати відносини з керівником та колективом

Статті за темою

Усі статті за темою

Неповний робочий час: запровадження, оплата, табелювання

Неповний робочий час — це один із видів тривалості робочого часу, передбачений законодавством. Що передбачає неповний робочий час і порядок його встановлення? Для кого встановлюється неповний робочий час? Чи можливе переведення на неповний робочий день під час війни? Як зафіксувати неповний робочий час в штатному розписі? Які особливості прийняття на роботу з неповним робочим днем варто враховувати обом сторонам трудових відносин? Усе про неповний робочий час в умовах війни та перехід з неповного робочого часу на повний — у статті.
165184

Підсумований облік робочого часу

Введення підсумованого обліку робочого часу — це процедура запровадження на підприємстві особливого режиму обліку робочого часу, коли облік ведуть не за кожний день чи тиждень окремо, а за обліковий період (місяць, квартал, рік). Це дозволяє гнучко планувати графіки роботи, особливо там, де неможливо встановити стандартний робочий день або тиждень (транспорт, охорона, медзаклади, безперервне виробництво тощо)
47030

Захист працівників під час роботи при низьких температурах: про що має знати кадровик

Захист працівників під час роботи при низьких температурах є важливим аспектом охорони праці. Який має бути оптимальний температурний режим на робочому місці? При якій температурі скорочується робочий день? Які особливості нормативного регулювання має робота при низькій температурі? Усі відповіді — у статті
29090

Перехід на зимовий час 2025 в табелі обліку та графіках змінності

Переведення годинника на зимовий час — це практика, коли годинники переводять назад на одну годину, щоб використовувати світловий день більше вранці та зекономити електроенергію. Відтак, у ніч з 25 на 26 жовтня українці переведуть свої годинники на годину назад. Що має врахувати роботодавець, кадровик та працівник під час осіннього переведення часу?
24783

Графік роботи працівників

Графік роботи працівників, зразок якого підприємство визначає самостійно, визначає години і дні, коли працівники повинні виконувати свої обов’язки. Підприємство самостійно визначає, який графік роботи працівників діє у його межах. Як скласти графік роботи працівників таким чином, щоб він відповідав нормам закону та влаштовував усі сторони трудових відносин, — читайте у статті
195181

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді